De Nieuwe Band doet verslag van zoektocht naar producenten die biologisch kiezen vanuit het hart

Als coöperatieve groothandel is De Nieuwe Band voortdurend bezig met het zoeken naar de lekkerste en mooiste biologische producten. En met het zoeken naar producenten en leveranciers die bij De Nieuwe Band passen omdat ze biologisch vanuit het hart kiezen en op een eerlijke en sociale manier met mensen omgaan. Geregeld doet Allard ten Dam (één van de oprichters van De Nieuwe Band en verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen) verslag over de zoektocht en over de keuzes die De Nieuwe Band maakt.

Lees over kikkererwten uit Turkije, gierst uit Oostenrijk en quinoa uit Bolivia. Over biologisch kiezen vanuit het hart en producten van zo dichtbij mogelijk halen:

"Met de aankomende nieuwe oogst, hebben we onze zoektocht naar partner-leveranciers zo goed als afgerond. Meer dan ooit hebben we nu leveranciers gevonden die net als wij consequent kiezen voor biologisch. Dus niet omdat biologisch goed ligt in de markt, maar omdat het een keuze vanuit het hart is.

Al eerder vertelden we al over de Hand in Hand-projecten van Rapunzel bij wie we nu een belangrijk deel van onze grondstoffen inkopen. Zoals de dadels uit Tunesië, het sesamzaad uit Oeganda, de cashewnoten uit India en de kokos uit Sri Lanka. Een tweede belangrijke partner wordt het Turkse Isik waar we vorig jaar herfst ook een bezoek hebben gebracht. Eind november verwachten we van hun de eerste container met onder andere sultana-rozijnen, vijgen en hazelnoten!

Isik is in Turkije één van de weinige bedrijven die uitsluitend voor biologisch kiest. Ze hebben hun eigen projecten, eigen landbouwkundig ingenieurs die de boeren begeleiden en ze verwerken de producten zelf.

Van de Boliviaanse boerencoöperatie ANAPQUI (Association National de Productores de Quinoa) nemen we de biologische Fairtrade-quinoa af, niet alleen de 'real' (de geel-witte), maar ook de rode en de zwarte variëteit.


Van ver naar dichterbij

Onze zoektocht om grondstoffen van dichterbij te kunnen betrekken, heeft voor dit oogstseizoen tot nu toe opgeleverd dat ons lijnzaad voortaan uit Hongarije komt (was Kazachstan), de bulgur uit Frankrijk (was Turkije), de pofmais ook uit Frankrijk (was Verenigde Staten) en (vanaf eind januari) gierst uit Oostenrijk (was Verenigde Staten).

De gierstprijzen zijn enorm gestegen door de lange droogte in Noord-Amerika met een desastreuze oogst als gevolg. Veel leveranciers kunnen alleen nog maar gierst leveren uit China (die een andere – papperige - kookkwaliteit heeft) of de Oekraïne. We hebben deze situatie aangegrepen om over te stappen op Europese gierst, en wel uit Oostenrijk. Weliswaar was deze zomer in Oostenrijk ook erg heet waardoor de oogstopbrengst minder was, maar dankzij onze partner-leverancier hebben we onze gierst-behoefte weten af te dekken. En hebben we de prijsstijging van de gierst weten te beperken, maar desondanks gaat de gierstprijs behoorlijk omhoog.Kikkererwten, rode linzen en groene 'laird' linzen van een volledig biologischeTurkse leverancier

Waar we ook blij van worden is dat het ons gelukt is om een alternatief te vinden voor de Turkse producent 'Teriyaki'. Deze Turkse producent bedient bijna de gehele Europese markt van biologisch gecertificeerde kikkererwten, rode linzen en groene 'laird' linzen.

Bij deze producent Teriyaki, die ook op de niet-biologische markt de grootste aanbieder is, kwam in het voorjaar van 2011 naar boven dat er glyfosaat (de werkbare stof van onkruidbestrijdingsmiddel 'round up') gevonden is in hun biologisch gecertificeerde peulvruchten. Dit leidde tot een recall (terugroepen van producten) in heel Europa. Dat dit meer dan een incident was, bleek in onze ogen uit het feit dat dit al ruim een jaar aan de gang was. Dat de glyfosaat niet eerder werd ontdekt tijdens analyses had er mee te maken dat 'round up' in Turkije niet gebruikt wordt en dat er (dus) ook geen reden was om hier op te testen.

Daar waar biologisch naast conventionele waren verwerkt worden, bestaat ons inziens een risico op verwarring. Als zoiets eenmalig gebeurt, kan men nog zeggen dat er sprake is van een incident. Maar als dat een jaar lang achter elkaar gebeurt, is het voor ons onbegrijpelijk dat de betreffende controle-organisatie niet verder is gegaan dan alleen een berisping en een enkele bouwkundige aanpassing. Weliswaar zijn er in de leveranties sindsdien geen pesticiden aangetroffen, maar voor ons heeft de betrouwbaarheid van de producent helaas afgedaan.

Daarom nemen we vanaf nu de kikkererwten, rode linzen en groen-bruine linzen af van Kahraman, een Turkse producent die uitsluitend biologische grondstoffen verwerkt. We zijn blij dat we hen gevonden hebben en met hen kunnen samenwerken. Hieronder een foto van de kikkererwtenoogst door hen. Op onze Facebook-pagina kan je nog meer foto's bekijken.


Mislukte oogst Nederlandse hazelnoten

Helaas is de oogst van de hazelnoten in de boomgaard van Jan Frenken in het Limburgse dusdanig mislukt, dat we een jaar zullen moeten wachten totdat we weer z'n heerlijke hazelnootpasta op ons brood kunnen smeren. Dus heb je nog wat potjes, koester ze."

Allard ten Dam

Voor meer informatie: www.denieuweband.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven