Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Dion Heerkens: "Productieverlies kan gecompenseerd worden door natuurgronden te pachten"

Agrariërs bereiden zich voor op verhoging aandeel natuurbeheer

Tholen – Dion Heerkens runt sinds vier jaar vanuit Tilburg zijn eigen adviesbureau BION Food & Agriculture. Dit is een adviesbureau dat zich bezighoudt met de duurzame agrarische ontwikkeling van mensen en bedrijven vanuit de regio en op basis van regionale initiatieven.
 
Binnenkort start BION Food & Agriculture met de voorbereidingen voor een project met boeren en terreinbeheerders in Het Groene Woud. Dit is het gebied in de driehoek tussen Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch. "Daar wordt al veel aan agrarisch natuurbeheer gedaan door boeren en in de toekomst zal dit waarschijnlijk verder uitgebreid worden. Met de aanstaande vernieuwing van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, bestaat de kans dat de boerenbedrijven in de toekomst naar een aandeel van 7% natuur op het eigen bedrijf moeten. Bijvoorbeeld: een bedrijf van 100 hectare heeft dan te kampen met een productieverlies van 7% om aan deze eis te kunnen voldoen. Daarom vroeg de Agrarische Natuurvereniging Het Groene Woud zich af of het mogelijk is om een soort van compensatie qua grond te krijgen. Het productieverlies kan gecompenseerd worden door 15 hectare natuurgrond te pachten."

Er zijn vijfendertig bedrijven in het gebied die mee kunnen doen. "De eerste stap is om te inventariseren welke bedrijven mee willen doen. Belangrijk is om daarbij te kijken naar het land waarover ze al beschikken en hoe ze dit nu invullen."


Runderen in het natuurgebied bij Baarle-Nassau

De adviseur is op dit moment ook druk met een project samen met de Agrarische Natuurvereniging Baarle-Nassau. Binnen de Ecologische Hoofdstructuur is vijftien hectare opgekocht via de provincie voor natuurontwikkeling. Deze gronden worden nu gebruikt door veehouders buiten het gebied. Veel logischer is het om dit te laten beheren door boeren die rondom het gebied gevestigd zijn. Door boeren uit de buurt erbij te betrekken zou dit een mooi aaneengesloten natuurgebied kunnen worden."

Dion speelt onder meer een rol bij het opstellen van een natuur- en bodemontwikkelingsplan. "Het fosfaatniveau in de bodem van dit gebied is te hoog. De simpelste maar duurste oplossing is de grond afgraven, maar de veehouders willen de bodem gaan uitmijnen. Hoewel daar soms wel tien jaar overheen gaat, is het wel de goedkoopste oplossing en het levert nog steeds productie op en daarmee blijf je natuurdoelen halen. De veehouders hopen echt dat ze het op de langzamere manier mogen aanpakken. Door het slim met elkaar te organiseren hoeft het ook niet meteen geld te kosten."


Bakkers, molenaars, teler St. Jan's Rogge Streekproducten

'Van akker tot bakker'

Bion Food & Agriculture is initiator en uitvoerder van het project 'Van akker tot bakker'. Uit deze samenwerking tussen de beheerder van Landgoed de Hoevens in Alphen-Chaam, zeven bakkers uit de dorpen rondom het landgoed en twee molenaars zijn een drietal streekproducten ontwikkeld die gemaakt zijn van Sint Jan's rogge. Dit is één van de authentieke graansoorten die op de oude akkercomplexen van Landgoed de Hoevens groeien. In het najaar van 2011 zijn Sint Jan's kruidkoek, speculaas en ontbijtkoek met succes aan het assortiment toegevoegd. "Er komen nog twee nieuwe producten aan, Sint Jan's roggecrackers en Landgoedbrood."


St Jan's Rogge streekproducten

Voor meer informatie:

Dion Heerkens
BION Food & Agriculture
Reinier de Graafstraat 7
5017 GP Tilburg
06 57574527
[email protected]
www.bionagriculture.nl