Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Organic Trade Association:

"Klinisch rapport American Academy of Pediatrics toont voordelen van biologisch"

De Amerikaanse Organic Trade Association is blij met het rapport dat op 22 oktober door de 'American Academy of Pediatrics' (AAP) gepubliceerd is. Hierin worden volgens de OTA de vele voordelen van biologische voeding benadrukt. Dit geeft ouders die in de war raken van de conflecterende marketingboodschappen over gezonde voeding volgens hen wat meer houvast. De OTA ziet het rapport zelfs als een belangrijke mijlpaal voor de biologische sector, het is voor hen een bevestiging van de vele voordelen die biologische voeding biedt.

"OTA prijst de American Academy of Pediatrics - de autoriteit voor kinderartsen en ouders - voor het onderzoeken van de gezondheids- en milieuvoordelen van biologische voedingsmiddelen. De wetenschap aangehaald in dit rapport wijst duidelijk naar de positieve aspecten van de biologische landbouw", zegt Christine Bushway, OTA's uitvoerend directeur. Ze voegt er aan toe: "Deze informatie zal ouders helpen bij het nemen van beslissingen over wat ze hun kinderen te eten moeten geven."
 
De volgende voordelen komen in het rapport naar voren (wordt in november gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics):

  • Lagere blootstelling aan pesticiden waarvan bekend is dat ze ziektes veroorzaken.
  • Lagere blootstelling aan resistente bacteriĆ«n.
  • Hogere heilzame niveaus van voedingsstoffen, zoals vitamine C, fenolen en fosfor.
  • Lagere niveaus van schadelijke stoffen zoals nitraten.
  • Rendementen die vergelijkbaar zijn met die van conventionele landbouwtechnieken, terwijl verontreiniging van het milieu vermeden wordt en het gebruik van fossiele brandstoffen lager ligt.
  • Lagere blootstelling aan pesticiden voor landarbeiders.
  • Lagere totale milieu-impact dan de conventionele landbouw.

Co-auteurs Joel Forman en Janet Silverstein benadrukken in het rapport wel dat er behoefte is aan aanvullende studies om meer inzicht te krijgen in de langetermijneffecten van blootstelling aan pesticiden afkomstig van conventionele voeding en van de consumptie van vlees dat afkomstig is van dieren die met hormonen behandeld zijn. Er is ook behoefte aan meer informatie over de nutritionele aspecten van biologisch geteelde voeding.

Bushway is het er mee eens dat er aanvullende studies nodig zijn om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van keuzes in het dieet op de lange termijn. "Het is duidelijk dat biologisch een goede optie is voor consumenten die hun familie niet bloot willen stellen aan pesticiden en antibioticaresistente bacteriƫn. Uit andere onderzoeken is al gebleken dat zwangere vrouwen en kinderen extra kwetsbaar zijn voor blootstelling aan pesticiden. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat biologische voeding breed verkrijgbaar is, wat de keuze voor de ouders eenvoudiger maakt."
Publicatiedatum: