Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Henk de Lange: "Merendeel van ons vlees naar Duitse markt"

Tweede plaats Vechtdalvarken in smaakverkiezing

Tholen - Het biologische varkensvlees van het Vechtdalvarken heeft onlangs (2 oktober) tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten de tweede plaats gehaald tijdens een (blinde) smaakproef. De wedstrijd 'Beste varken van Nederland' werd georganiseerd door Urgenda en Foodlog. Biologische varkenshouder Henk de Lange geeft aan hier best trots op te zijn. "Het ging puur om de smaak. De jury had veel waardering voor de malse textuur en de sappigheid van het vlees. En vond dat onze schouderkarbonade een goede bite heeft."
 

De jury bestond uit Jeroen Thijssen (voorzitter, culinair journalist voor onder meer dagblad Trouw), Robert Jeurissen (kok met een voorliefde voor varkensvlees, restaurant Coco Pazzo in Houten) en Johan van Uden (slager, slagerij Chateaubriand in Heemstede).

Henk produceert samen met collega Coen Bosch het Vechtdalvarken. Volgens Henk is deze prestatie vooral bijzonder omdat het Vechtdalvarken een relatief mager varken is. "Het kost nu eenmaal veel meer energie om vet te produceren bij biologische varkens. En de hoge voerkosten zijn daarvoor ook een probleem. Toch heb ik van begin af aan gezegd dat de leefomstandigheden van de biologische varkens de smaak ten goede komen. En deze prestatie in de smaakproef bevestigt dit volgens mij ook."
 


Coen Bosch zet het meeste varkensvlees in Nederland af via slagers in de regio. Het vlees van Henk gaat hoofdzakelijk naar grossier Topquisine. Ook de duurzame supermarktketen Marqt is een belangrijke afnemer. "Al het varkensvlees dat bij Marqt in de schappen ligt, is van ons. Deze week opent een nieuwe winkel in Amsterdam en er komen er dit jaar nog vier bij. Marqt is een groot afzetkanaal voor ons vlees en we hopen dat dit nog verder door zal groeien."
 
Omdat Marqt niet het hele varken afneemt, gaat ook een groot deel van het vlees naar Nederlandse slagers. "Voor de afzet kunnen we niet zonder supermarkten, maar ook de vierkantsverwaarding van ons varken is heel belangrijk. Daarom leveren we de rest van het vlees aan de slagers."
 

Afzet in Duitsland

Zo'n 20 tot 30% van het vlees wordt op de Nederlandse afgezet, de rest gaat naar Duitsland. "De afzet in eigen land is de afgelopen twee jaar fors gegroeid, toch kunnen we hier bij lange na niet al ons vlees kwijt. Om het vlees zo goed mogelijk te kunnen verwaarden slachten we ook varkens net over de grens en zetten het vlees af onder het merk Naturland, in samenwerking met de gelijknamige vereniging." Het vlees van het Vechtdalvarken wordt onder meer in Rewe-winkels verkocht.
 
Henk benadrukt dat Duitsland een heel kritisch land is. "Dit is goed, we hebben een kritische consument nodig. Dat verplicht je als producent om mee te denken. Als biologische veehouder werken we volgens een bepaalde filosofie en veel consumenten in Duitsland begrijpen wat we doen. Dat is goed om te merken."
 
Bekijk hieronder een filmpje over de finale van de smaakverkiezing.Voor meer informatie:
 
Henk de Lange
Vechtdal Familiestal BV
Verlengde Zestiende Wijk 3
7701 RE Dedemsvaart
06 53570514
mtslange@online.nl
www.vechtdalfamiliestal.nl