Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Seminar op Italiaans Paviljoen op Floriade: 27 september

Italiaanse markt biologische producten blijft stijgen

Ondanks de huidige economische situatie blijft de Italiaanse markt voor biologische producten in stijgende lijn gaan wat betreft de omzet. Dit is onder meer te wijten aan het feit dat Italië tot de koplopers in Europa en de wereld behoort als het gaat om het aantal bedrijven en de voor biologische landbouw gebruikte oppervlakte. Dit blijkt uit cijfers van het Italiaanse Ministerie van Landbouw.

Volgens de recente cijfers waren er eind 2011 meer dan 48.000 bedrijven actief in de sector (waarvan meer dan 80% uitsluitend biologisch), een stijging met 1,3% tegenover 2010. De oppervlakte bestemd voor biologische productie is onveranderd gebleven, namelijk circa 1.100.000 hectare.De uiterst positieve resultaten die in deze sector worden opgetekend zijn het logisch gevolg van de grondige verandering die de landbouwsector in Italië heeft gekenmerkt tijdens het decennium 2001-2011 : toen steeg het aantal biologische bedrijven met 34% (tegenover een daling van het aantal traditionele landbouwbedrijven met 32%). Twee derde van de Italiaanse bioboeren was toen trouwens jonger dan 50 jaar.

Stijging gezinsuitgaven bio

Ook nu nog blijft de markt in Italië continu stijgen. Volgens de cijfers van Ismea, gepubliceerd ter gelegenheid van de SANA-beurs die enkele dagen terug werd gehouden in Bologna, zijn in 2011 de aankopen van de Italiaanse gezinnen in de warenhuisketens met 9% gestegen en bedragen de totale gezinsuitgaven voor bio 545 miljoen euro (ook tijdens de eerste helft van 2012 wordt deze trend bevestigd : +6,1%). De best verkochte producten zijn verse en verwerkte groenten en fruit (30% van de totale verkoop), melk en zuivel (23,2%), eieren (13,7%), pasta en brood (8,1%).
 
Dit resultaat is nog bevredigender als men de speciaalzaken onder de loep neemt (samen ongeveer 1.200 verkooppunten vooral in het noorden en het centrum van het land), waar de aankopen in 2011 gestegen zijn met 12% en de totale omzet ongeveer 900 miljoen euro bedraagt.

Over het geheel genomen heeft de verkoop van bio-producten in Italië (ook met in inachtneming van het gebruik van bio in schoolkantines zoals werd voorgeschreven door een wet uit 1999), vorig jaar een totale waarde bereikt van 2 miljard euro.

Groei Italiaanse export

Deze positieve tendens is ook te merken aan de evolutie van de Italiaanse export, die in 2011 steeg met 8% en een totale waarde optekende van 1.135 miljoen euro. Volgens een enquête bij de exporteurs van biologische producten die in februari van dit jaar gepubliceerd werd door de onderzoeksinstituten Ismea en Firab, verkopen 36% van de bedrijven meer dan 60% van hun productie op de buitenlandse markten. De belangrijkste afzetmarkten zijn Duitsland (42%), Frankrijk (14%) en het Verenigd Koninkrijk (8%); het gaat dan hoofdzakelijk over groenten en fruit (elk 12% van het totaal), olie en wijn (ook beide 12%), honing (6%), pasta, koekjes en gebak (5%) .

Ook voor dit jaar verwacht men een verdere groei van de export, zowel naar Europese landen (waar de Italiaanse bedrijven reeds afzet hebben voor groenten en fruit, olijfolie, pasta, wijn, balsamico-azijn, kaas en andere producten), als naar andere afzetgebieden als de USA, Rusland, China, Brazilië en Japan.

Seminar Floriade 2012

Ter gelegenheid Floriade 2012, wenst het ICE (Agentschap voor de promotie in het buitenland en de internationalisering van de Italiaanse bedrijven), in samenwerking met het Italiaans Ministerie voor Buitenlandse Zaken - Commissariaat Generaal van de Regering voor de Internationale Tentoonstellingen van Yeosu en Venlo - en met het Italiaans Paviljoen op Floriade, de biologische landbouw- en voedingsketen in Italië nader toe te lichten.

Tijdens een Seminar dat zal gehouden worden op 27 september 2012 in het Congrescentrum 'Innovatoren' van de Expo te Venlo, zal de biologische productie en de commerciële structuur in Italië en het buitenland worden geïllustreerd door experts uit de wereld van de industrie en het wetenschappelijk onderzoek. Nadien volgt een bezoek aan het Italiaans Paviljoen op Floriade, gebouwd volgens milieuvriendelijke architectuurnormen, waarin de biodiversiteit van het Italiaans territorium mooi wordt geïllustreerd.

Klik hier voor meer informatie over inschrijving voor het seminar

Bron: ICE 
Publicatiedatum: