Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Europees Parlement moet leiderschap tonen"

Deelnemers Good Food March gearriveerd in Brussel

Honderden mensen hebben zich vandaag in Brussel verzameld om op te roepen tot radicale veranderingen in voeding en landbouw in Europa. Boeren en burgers uit meer dan 20 Europese landen namen deel aan de laatste dag van de Good Food March en brachten hun eisen voor de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) rechtstreeks naar degenen die verantwoordelijk zijn voor de hervorming. Het GLB wordt momenteel door beleidsmakers in Brussel besproken, en voor het eerst ook door het Europees Parlement.

Voor sommigen markeerde het evenement het einde van een lange reis naar Brussel, onder meer vanuit Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Frankrijk en andere delen van de EU trokken deelnemers met de fiets of tractor richting Brussel.Met de Good Food March wordt onder meer opgeroepen tot eerlijkere en groenere landbouw, een einde aan voedselspeculatie, steun voor duurzame gezinsboerderijen - in het bijzonder biologische landbouw, eerlijkere prijzen voor de boeren en verhoging van de teelt van lokale eiwitgewassen (in plaats van het importeren van soja om vee mee te voeden).

"Dit is de grootste burgerbijeenkomst waarin gevraagd wordt naar een radicale verandering van richting in het Europese voedsel- en landbouwbeleid in de afgelopen jaren. Het heeft mensen vanuit heel Europa aangetrokken en hiermee kunnen we een zeer krachtige boodschap naar beleidsmakers uitdragen", licht Geneviève Savigny (Frankrijk) toe, woordvoerder van 'European Coordination Via Campesina'.

Nadat verschillende EU-instellingen in Brussel bezocht zijn, hielden de demonstranten een massa-brunch bij het Europees Parlement. Ze aten biologisch, seizoensgebonden en regionale gerechten en namen deel aan workshops en gesprekken met leden van het Europees Parlement.

De demonstranten presenteerden ook albums gevuld met duizend boodschappen aan vertegenwoordigers van de Europese instellingen. Zij reageerden allen op een oproep om een foto met hun wens in te sturen.

Stephen Meredith, beleidsmedewerker bij IFOAM EU Group: "Het EU-landbouwbeleid is van invloed op onze omgeving en de sociale en economische toekomst van de landbouw en rurale gemeenschappen. We moeten een betekenisvolle verandering doorvoeren om ook op lange termijn de duurzaamheidsuitdagingen aan te kunnen gaan. Het Europees Parlement moet leiderschap tonen en zorgen voor transparantie. In de besluitvorming over het GLB zal rekening gehouden moeten worden met de meningen van alle parlementariërs en alle relevante commissies, hoe verschillend de meningen soms ook zijn."
Publicatiedatum: