Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage van feestelijke uitreiking bij GooodyFooods Almere

Eerste winkels ontvangen EKO-keurmerk

Tholen - Op vrijdag 14 september zijn de eerste vier biologische supermarkten gecertificeerd voor het EKO-keurmerk Winkels: EkoPlaza Alkmaar, Gimsel Rotterdam, EkoPlaza Uden en GooodyFooods Almere.

Tijdens de feestelijke uitreiking bij GooodyFooods Almere overhandigde Suzanne van der Pijll (voorzitter ad interim van Stichting EKO-keurmerk) het EKO-keurmerk aan Casper Kromkamp en Hans de Kroon, die samen GooodyFooods Almere runnen.

Klik hier om de fotoreportage bij GooodyFooods Almere te bekijken.


Suzanne van der Pijll nam het woord tijdens de uitreiking

Voorafgaand aan het officiële moment gaf ze nog wat toelichting over het EKO-keurmerk Winkels: "Dit is de laatste schakel die nog ontbrak in de certificering van de hele keten van biologische landbouw en voeding. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen stellen we twee eisen. Tenminste 90 procent van de producten in de winkel moet biologisch zijn en de winkel moet duurzaam bezig zijn in de bedrijfsvoering."
 
Hans de Kroon is erg verheugd met de certificering. "Dit is een mooie beloning na een uitgebreid voortraject, waarbij met name Casper heel betrokken was. Met dit keurmerk geven we een duidelijk signaal af naar de klant. We kunnen hiermee exact laten zien hoe groot het aandeel biologisch in ons assortiment is."

Klik hier om de fotoreportage bij GooodyFooods Almere te bekijken.


Hans de Kroon en Casper Kromkamp, trots op het certificaat.

Na de uitreiking vertelde Suzanne dat ze het leuk vindt om te zien dat iedere winkel op een eigen manier met de certificering omgaat. Vóór het bezoek aan GooodyFooods Almere had ze al eenzelfde certificaat uitgereikt bij EkoPlaza Uden en Gimsel in Rotterdam. "Alle winkels hebben echt een eigen uitstraling. Duidelijk is in ieder geval dat de winkeliers stuk voor stuk trots zijn op hun winkel."

André Brouwer (manager Stichting EKO-keurmerk) ziet het als een zeer positief punt dat de winkeliers echt duidelijk hun best doen om te voldoen aan de eisen om het keurmerk te mogen dragen. "Je ziet ook dat het een stimulans geeft aan producenten die nog niet bio-gecertificeerd zijn om uiteindelijk toch een EKO-keurmerk te gaan voeren. De producent beseft nu dat hij de afnemer daar echt een plezier mee doet."


In de fotoreportage staan ook diverse foto's van de winkel

Eisen

Biologische speciaalzaken die het EKO-keurmerk willen moeten zich onderscheiden met een assortiment biologische levensmiddelen dat groter is dan 90% van de totale inkoop. In minimaal drie van de vier versgroepen (AGF, brood, zuivel, vlees) moet het aanbod 100% biologisch zijn. Ook voor de inkoop van vis en non-food-producten gelden duurzaamheidseisen. De winkel moet een duurzaamheidsbeleid hebben dat invulling geeft aan de kernwaarden van de biologische landbouw zoals deze door IFOAM, de koepel van Europese biologische landbouworganisaties, zijn geformuleerd: ecologie, gezondheid, eerlijk en zorg. Het duurzaamheidsbeleid van de winkel moet minimaal twee verbeterdoelstellingen hebben, zodat de lat steeds hoger komt te liggen.

Klik hier om de fotoreportage bij GooodyFooods Almere te bekijken.