Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KeurmerkenWijzer gidst consument door woud van labels en logo's

Milieu Centraal heeft afgelopen zaterdag (15 september) de gratis app KeurmerkenWijzer uit. De app bevat een overzicht van meer dan honderd duurzaamheidskeurmerken en een aantal fabrikantenlogo's. Met deze app kan de consument tijdens het winkelen zien in hoeverre het keurmerk rekening houdt met milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten. Ook is in de KeurmerkenWijzer vermeld of het keurmerk een gedegen controle kent.

Uit onderzoek van Milieu Centraal begin dit jaar is gebleken dat consumenten verdwalen in het woud van keurmerken, labels en logo's op verpakkingen. Ook bleek dat consumenten graag meer willen weten over keurmerken en dat ze die informatie het liefst meteen op de winkelvloer tot hun beschikking hebben. De KeurmerkenWijzer voldoet aan deze behoefte. De keurmerken zijn gerangschikt in categorie├źn zoals voeding, kleding, cosmetica, apparaten, klussen en verbouwen, en verpakkingen.

Naast de circa honderd duurzaamheidskeurmerken bevat de app een aantal fabrikantenlogo's. Dat zijn beeldmerken die fabrikanten zelf op hun producten zetten. Deze producten kunnen wel degelijk milieuvriendelijk, diervriendelijk of fair zijn, maar de logo's worden niet door een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie gecontroleerd. Omdat zulke logo's in een hoog tempo komen en gaan, zijn alleen de meest voorkomende opgenomen in de KeurmerkenWijzer.

Milieu Centraal pleit voor minder keurmerken. "De consument heeft het meest aan een beperkt aantal heldere keurmerken met een goede, onafhankelijke controle", stelt directeur Vera Dalm van Milieu Centraal. "Want met zo veel verschillende beeldmerken zien consumenten door de bomen het bos niet meer. De KeurmerkenWijzer helpt consumenten hun eigen keuze te bepalen."

Een enkel keurmerk voor duurzaamheid is volgens Milieu Centraal niet te realiseren. Twee derde van de duurzaamheidskeurmerken op Nederlandse producten is Europees of internationaal en dus niet alleen in Nederland van toepassing. Bovendien vinden consumenten verschillende zaken belangrijk. Waar de een kiest voor dierenwelzijn, vindt iemand anders de impact op het milieu het zwaarste wegen. Met een enkel duurzaamheidskeurmerk is niet inzichtelijk hoe zwaar elk aspect is meegenomen.

Downloaden

De KeurmerkenWijzer is gratis te downloaden via de itunes Appstore van Apple.

De Android-versie komt begin oktober uit. 
Publicatiedatum: