Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Praktijknetwerk duurzame aanpak van ziekte en plagen in de boomteelt gestart

Gangbare en biologische boomkwekers gaan de komende drie jaar aan het werk binnen het praktijknetwerk 'duurzame aanpak van ziekten en plagen'. Ze zoeken naar nieuwe methoden en technieken om ziekten, plagen en onkruiden te bestrijden, waarbij het vooral om duurzaamheid en de praktische toepassing draait.

Het is de bedoeling dat de deelnemers, begeleiders en experts buiten de eigen sectoren kijken, er wordt kennis uit andere sectoren en zelfs uit andere landen gehaald. Experts laten zien welke mogelijkheden er bestaan en in kleinschalige praktijkproeven worden nieuwe methoden of middelen uitgeprobeerd. Ziekten en plagen treden vaak op als planten verzwakt zijn of de groeiomstandigheden niet optimaal zijn. Daarom wordt in dit praktijknetwerk ook gekeken naar het versterken van de planten en het zoeken naar en verbeteren van de groeiomstandigheden. De fysiologie van de planten en de onkruiden en ziekten en plagen is daarbij essentiƫle basiskennis.

De focus van het praktijknetwerk ligt op laanbomen, heesters, coniferen en bos- en haagplantsoen. Inmiddels is in mei een startbijeenkomst gehouden, waarbij is gebrainstormd over de voornaamste ziekten en plagen plus de bijbehorende huidige aanpak. Het streven is om ieder jaar vijf bijeenkomsten te houden. Tijdens de eerste samenkomsten is een belangrijke rol weggelegd voor onkruiddeskundigen die de levenscyclus van ziekten en plagen uiteenzetten. Er wordt gekeken hoe de groeiomstandigheden van de plant te verbeteren zijn waardoor de planten mogelijk minder gevoelig zijn voor aantastingen.

Nieuwe alternatieve middelen en methoden, bodembedekking en mechanische onkruidbestrijding passeren de komende tijd de revue. Er staan ook kleinschalige praktijkproeven op het programma, die tijdens de bijeenkomsten worden bezocht en besproken. Zo wordt bijvoorbeeld naar de inzet van feromoonvallen en waarschuwingssystemen gekeken. Ieder jaar wordt ook een grote demonstratiedag gehouden. Volgend jaar is die dag gericht op onkruid in bos- en haagplantsoen. In 2014 staan ziekten en plagen centraal.

Tien kwekers hebben het praktijknetwerk aangevraagd, maar er kunnen nog vijftien deelnemers bij. Van de deelnemers wordt een bijdrage van 750 euro per jaar gevraagd. Het levert de deelnemers volgens de begeleiders in ieder geval actuele informatie op knelpunten en oplossingen uit de eerste hand op. Bij het project zijn behalve de kwekers en DLV Plant ook experts van Wageningen UR, Insectconsultancy en Servaplant betrokken.

Voor meer informatie: Esther Hessel, Hessel Marketing en Communicatie

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: