Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kachelbouw-workshop bij biologische bamboekwekerij in Leusden

Randijk Bamboe in Leusden organiseert samen met de Vuurmeesters een kachelbouw workshop. Van maandag 8 tot en met donderdag 11 oktober 2012 bouwen ze samen met drie tot vijf deelnemers een kachel met bakoven op en bepleisteren 150 vierkante meter leemwanden.

De kachel is een zogenaamde finoven en heeft een bakoven boven de stookopening en wordt uitgebreid met een verwarmde zitbank. De leemblokken in de finoven houden de langdurig warmte vast. Langzaam geeft de kachel stralingswarmte af aan de ruimte waarin hij staat. Stralingswarmte is infraroodstraling die rechtstreeks verwarmt en voor mens en dier behaaglijk aanvoelt. Na het stoken van een mand hout straalt de kachel constant stralingswarmte uit die het huis een hele dag aangenaam blijft verwarmen. Door regelmatig te stoken zal de kachel nauwelijks afkoelen en continu warmte blijven uitstralen.

In tegenstelling tot metalen houtkachels en cv-radiatoren leidt het stoken van massieve kachels niet tot stofdwarreling of stofschroei en ontstaat een prettig binnenhuisklimaat. De luchtvochtigheid is constant en temperatuurschommelingen zijn minimaal. De kachel wordt opgemetseld in een tussenmuur. Zo verwarmt de kachel die een gewicht heeft van circa 4000 kilogram tegelijkertijd kantoor en leefruimte.

De gebouwde kachel zal na afloop daadwerkelijk gebruikt worden. Voor deelnemers is het mogelijk later de bamboekwekerij te bezoeken om de warme kachel te ervaren. Het heeft de voorkeur dat belangstellenden de hele workshop volgen. Op die manier leren ze alle aspecten van het bouwen van massieve kachels kennen.



Deze kachel wordt voorzien van een Toby Hafner warmtewisselaar. Door het toepassen van warmtewisselaar kan de in de massieve leemkachel opgewekte energie ingezet worden voor bijvoorbeeld wand- en vloerverwarming of opgeslagen worden in een buffervat. Vuurmeesters bouwt regelmatig warmtewisselaars in massieve leem - en speksteenkachels. Alle aspecten van het kachelbouwen komen tijdens onze workshop aan de orde: het lezen van de bouwtekeningen, omgaan met machines, materialen en gereedschappen, net als uitgebreide informatie over de bouwmaterialen en het stoken op hout. Daarnaast bepleisteren we 150 vierkante meter binnenwanden met basisleem tijdens deze vierdaagse workshop. Niet alleen ondergrond en de juiste mengverhouding komen aan de orde. Ook het aanbrengen van de eerste leemlaag en gedetailleerde afwerking ervan zullen we samen doen. Werkkleding en met name stevige werkschoenen zijn aan te bevelen. Neem gerust eigen favoriet gereedschap mee. De workshops zijn arbeidsintensief.

Kosten en aanmelding

Deze workshop wordt gegeven door Roland Voppel. De prijs voor deelname aan de vijfdaagse workshop is 650 euro per persoon. Dit bedrag is inclusief btw, bouwtekeningen en uitgebreide documentatie. De prijs is exclusief verzorging en eventueel overnachtingen. Na afloop van de workshop is men in staat zelf een finoven te bouwen voor een eigen project. Deelnemers aan onze kachelbouw workshops krijgen een korting van 40% op de finovenprijslijst van Vuurmeesters.

Aanmelden kan via deze link.
Publicatiedatum: