Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Er ontbreekt veel kennis om gedegen conclusie te trekken"

Jan Willem Erisman reageert op nieuw onderzoek over gezondheidseffect bio

Tholen - Jan Willem Erisman, directeur van Louis Bolk Instituut reageert vanuit Driebergen op de publicaties over het meest recente gezondheidsonderzoek. In veel media wordt de nadruk gelegd op het feit dat gebleken is dat er geen duidelijke bewijzen zijn dat biologische levensmiddelen rijker zijn aan voedingsstoffen. "Voor mij is in ieder geval duidelijk dat zij niet het evenwichtige beeld hebben dat wij hebben over de gezondheidsaspecten."

Volgens Jan Willem worden de onderzoeksresultaten nu vrij ongenuanceerd neergezet. "Het blijft voor veel mensen moeilijk om het algehele beeld te krijgen. Er ontbreekt simpelweg ook nog heel veel kennis om gedegen wetenschappelijke conclusies te trekken."

Hij betreurt dan ook het pleidooi van Aalt Dijkhuizen (voorzitter RvB Wageningen Universiteit voor intensievere landbouw dan ook. "Hij focust op kilo's produceren en vergeet andere aspecten. Juist van een universiteit verwacht ik dat eerst de juiste vragen gesteld worden voordat er oplossingen aangedragen worden. Ik zou pleiten voor kennisvragen over alle systemen, zonder je te beperken tot één systeem."

Stikstof

Jan Willem is, naast directeur van het Louis Bolk Instituut, ook hoogleraar integrale stikstofproblematiek aan de VU en is ook vanuit die hoek zelf in de bestaande gezondheidsonderzoeken gedoken. "Wat mij daarbij onder andere opviel is dat er weinig literatuur beschikbaar is over de gevolgen van stikstof. Door een beetje stikstof toe te voegen aan de natuur vermindert de biodiversiteit al en ontstaat een ongezonder systeem. Daarom kan je mij niet wijsmaken dat dit in de landbouw ook niet gebeurt. De vraag is echter of je ook daadwerkelijk ongezonder voedsel krijgt wanneer er meer stikstof bij de landbouwproducten komt."

Hij is van mening dat de kennis over voedingsstoffen nog te beperkt is om echt een mening te vormen over de vraag welke voeding wel of niet gezond is. "We weten inmiddels vrij veel over nutriënten en antioxidanten, maar dan worden de andere 25.000 componenten niet meegewogen. Terwijl ze volgens mij allen een functie hebben."

Louis Bolk Instituut

Het Louis Bolk Instituut is een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Dankzij praktijkgericht onderzoek en advies dragen de medewerkers bij aan een gezonde groei van bodem, plant dier en mens in hun natuurlijke leefomgeving.

Er is onder meer een langdurig onderzoeksproject gaande waarmee onderzocht wordt of biologische producten een gezondheidsbevorderende werking hebben (het Koala-onderzoek). "Dit duurt tien jaar. Hieruit is onder andere al gebleken dat de moedermelk meer gezonde zuren bevat met een biologisch dieet. En kinderen die enkel biologische voeding eten hebben 30 procent minder last van allergieën. Dit zijn erg langdurige onderzoeken, maar je moet er nu eenmaal een keer aan beginnen."

Klik hier voor meer informatie over het Koala-onderzoek.

Of neem voor meer informatie contact op met: Jan Willem Erisman, j.erisman@louisbolk.nl, 0343 523860