Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Steunt motie voor verbod chemisch beheer van openbare ruimte

RIWA: chemisch onkruidbeheer heeft grote milieu-impact op drinkwater

Chemische onkruidbestrijding op verhardingen zou beter zijn voor het milieu dan niet-chemische technieken. Dat is de conclusie van een studie van Plant Research International in samenwerking met IVAM van de Universiteit van Amsterdam. Dat lijkt mooi, maar het overschrijden van drinkwaternormen wordt in die studie niet meegenomen. Dat staat ook letterlijk in het eindrapport. En laten deze normoverschrijdingen nou precies de reden zijn waarom we al 20 jaar discussie hebben over chemisch onkruidbeheer op verhardingen. De vereniging van rivierwaterbedrijven RIWA schaart zich achter een door de Tweede Kamer aangenomen motie die een verbod op chemisch beheer van de openbare ruimte bepleit.

Jaar in jaar uit wordt de wettelijke norm voor oppervlaktewater, waaruit drinkwater wordt bereid, overschreden door gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen. Sinds de aanscherping van de toelating, waardoor duurzame toepassing verplicht werd, halveerde het aantal normoverschrijdingen op de innamepunten van de drinkwaterbedrijven: van 34 in 2005 naar 17 in 2009. Maar sinds 2010 neemt het aantal normoverschrijdingen weer toe, tot 25 in 2011. Ook in 2012 zijn er overschrijdingen van de norm vastgesteld. Deze getallen illustreren dat het chemiegebruik op verhardingen niet zorgvuldig genoeg gebeurt. Dat dit in een milieustudie niet wordt meegewogen is een ernstige tekortkoming.

Drinkwaterbedrijven hebben in het verleden actief meegewerkt aan de ontwikkeling van zorgvuldige methoden van chemisch onkruidbeheer. We hebben mede het initiatief genomen tot de borging ervan en waren zeven jaar geleden nog blij met de uitreiking van de eerste certificaten onder de Barometer Duurzaam Terreinbeheer. We moeten nu echter concluderen dat de praktijk weerbarstig is en tot onvoldoende reductie van normoverschrijdingen leidt. Derhalve steunt RIWA de motie Grashoff, die moet leiden tot niet-chemisch beheer van de openbare ruimte en pleit de vereniging voor een verbod op het gebruik van chemische onkruidbestrijding in het Nederlands Actieplan Duurzame Gewasbescherming.

Bron: RIWA via FoodHolland
Publicatiedatum: