Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlanders opgeroepen zelf vorm te geven aan duurzame toekomst

Klein. Het nieuwe groot

Gisterenavond, woensdag 4 juli, na het Achtuurjournaal zijn alle Nederlanders via de publieke omroepen op Nederland 1, 2 en 3 opgeroepen om zelf vorm te geven aan een duurzame toekomst en niet te wachten op beslissingen van bovenaf. De oproep gebeurde met de korte film 'Klein. Het nieuwe groot.' Deze film van ruim anderhalve minuut (100 seconden) haalt het heersende beeld onderuit dat we in slechte tijden leven – en doet een persoonlijk beroep op iedereen om bij te dragen aan een groene, menselijke en innovatieve economie. De film werd vertoond in de Ster-blokken van de publieke omroep.

De film 'Klein. Het nieuwe groot.' is in opdracht van Triodos Bank geproduceerd en werd eenmalig op TV vertoond en zal vanaf nu gedurende tien weken in het voorprogramma van 18 arthousebioscopen in heel Nederland. Bijzonder is dat de film de nadrukkelijke intentie heeft om het denken en doen van alle Nederlanders over 'groei' en 'waarden' op te rekken en geen producten of diensten van de bank onder de aandacht brengt. Triodos Bank wordt in de film niet één keer bij naam genoemd, maar slechts heel kort aan het einde in beeld gebracht.In de film 'Klein. Het nieuwe groot.' die zich laat bekijken als een manifest, wordt het heersende beeld onderuitgehaald dat we in slechte tijden leven. In tegendeel: we leven in een geweldige tijd. De film wil laten zien dat er een uiterst krachtige, positieve beweging gaande is van initiatiefrijke mensen die samen het hoofd kunnen bieden aan de grote vraagstukken van vandaag.

De uitdagingen waar we voor staan zijn inderdaad groot. Denk aan het klimaatvraagstuk, de financieel-economische crisis en de onzekerheid over onze toekomstige voedsel- en energievoorziening. Maar in tijden van crisis ontstaat ook ruimte voor nieuwe initiatieven.

Die vernieuwing komt van onderaf. Steeds meer mensen realiseren zich dat ze met hun eigen initiatieven de kwaliteit van de samenleving kunnen versterken. Soms gaat het om persoonlijke keuzes, zoals het besluit om biologische producten uit de eigen regio te kopen. Soms gaat het om grotere initiatieven, zoals een ondernemer die een duurzaam energiebedrijf opzet.

Al die keuzes en initiatieven samen vormen de kritische massa die een doorbraak teweeg kan brengen. Triodos Bank maakt deel uit van deze beweging. Deze bank is ruim dertig jaar geleden opgericht vanuit het besef dat alleen een ontwikkeling die oog heeft voor sociaal, cultureel en ecologisch evenwicht werkelijk duurzaam is. Nu er een steeds bredere onderstroom gaande is die deze ontwikkeling versnelt, wil de bank deze onderstroom extra 'momentum' geven met de film.

Klein. Het nieuwe groot. from Triodos Bank Nederland on Vimeo.


Publicatiedatum: