Hok van kempkalk moet aardappelen beschermen tegen vorst

In Hasselt is vorige week het kleinste passiefhuis ter wereld onthuld. Bio-teler Koen Meuwis heeft er samen met Natuurlijkbouwen en Wervel een aardappelhok gebouwd uit kempkalk. Dat materiaal zou de aardappelen moeten beschermen tegen vorst in de winter. Als het lukt, hoopt Wervel de bouwsector en overheid te overtuigen van de voordelen van kemp als bouwmateriaal.

Het experiment is geïnspireerd door een biologische brouwer uit Groot-Brittannië, die zijn opslaghal in kempkalk optrok en hierdoor zonder koeling of verwarming het hele jaar door een temperatuur van 15°C kan aanhouden. Meuwis hoopt hetzelfde te kunnen bereiken in zijn aardappelhok, dat langs de weg staat voor thuisverkoop. Het oude hok moest hij verwarmen in de winter zodat de aardappelen niet zouden bevriezen. "Maar in dit nieuwe hok, gebouwd uit kempkalk, is dat hopelijk niet meer nodig."

Wervel, de Werkgroep voor Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw, legt uit hoe kempkalk werkt: "De kempscheven, een bijproduct van de kempvezelproductie, hebben een grote interne oppervlakte. Hierdoor kunnen grote hoeveelheden water geabsorbeerd en vlot weer afgegeven worden. In het kleine aardappelhok van Meuwis zit ongeveer 200 kilogram van die scheven. Het hok kan hierdoor meer dan 500 liter water absorberen, zonder dat de muren nat worden. Deze absorptie geeft warmte vrij. In de zomer, bij afgifte van het vocht naar buiten, koelt het geheel weer af. Daarenboven bevat het hok gemakkelijk 300 kilogram CO2, dat uit de lucht werd gehaald door de kempteelt tijdens zijn groei."

Wervel dicht kempkalk als bouwmateriaal verschillende voordelen toe. "Zo kan het lokaal worden geproduceerd en gerecycleerd, laat het actieve klimaatregeling toe, produceert het geen CO2-uitstoot tijdens de productie maar zorgt het integendeel voor een grote CO2-opslag, en verhoogt het de biodiversiteit op het veld. Verder is het eenvoudig op te bouwen en af te werken, sluit het perfect aan bij dak, vloer en ramen, kan het toegepast worden voor zowel nieuwbouw als renovatie en zijn alle denkbare organische vormen mogelijk, zonder dat het duurder is dan klassieke bouw. Mogelijk is het zelfs goedkoper."

Het materiaal wordt al enkele jaren getest en toegepast in het buitenland. Belgische architecten en aannemers moeten het nog grotendeels ontdekken. Al zijn er volgens Wervel dit jaar al een aantal projecten in kempkalk opgestart.

Voor meer informatie: www.kannabis.be

Bron: BioForum

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven