'Groene' groei zet door bij Triodos Bank

De Europese crisis lijkt grotendeels voorbij te gaan aan Triodos Bank, mede door een sterk groeiende vraag naar financiering van duurzame projecten zoals wind- en zonne-energie en energiezuinige kantoren.

Blom verwacht dat zijn duurzame bank de komende jaren 20 tot 30 procent blijft groeien, net zoals dat de afgelopen jaren het geval was. "De kredietaanvragen komen uit sectoren waar een enorm groeipotentieel zit. Door de crisis heen is de groei eigenlijk niet opgehouden", zegt de bestuursvoorzitter.

Volgens Blom is er momenteel een "enorme opgaande beweging" van mensen en bedrijven die niet wachten op de overheid om met oplossingen te komen voor het creëren van een duurzame samenleving. "Er zijn heel veel nieuwe ondernemingen bezig om duurzame energie beter op de kaart te zetten, zonne-energie is aan het doorbreken. De vraag naar biologische voeding neemt sterk toe en door het wegvallen van subsidies worden steeds meer initiatieven in de creatieve en culturele sector op hun ondernemerschap aangesproken. Daarachter zit een financieringsbehoefte en daarin kunnen wij voorzien", legt Blom uit.

De spaartegoeden van Triodos groeiden over de eerste helft van het jaar tot ruim 4 miljard euro. Het aantal spaarders bij de bank, bijna allemaal particulieren, groeide in dezelfde periode met circa 10 procent tot ongeveer 400.000. Ruim de helft van hen zit in Nederland. Het andere deel is verdeeld over België, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De balans van de bank groeide het afgelopen halfjaar met 10 procent tot bijna 5 miljard euro. "Dat staat haaks op wat er in de markt gebeurt; veel banken zijn juist hun balansen aan het verkleinen", aldus Blom.

Beleggers die mede-eigenaar willen worden van Triodos Bank, kunnen zich momenteel inschrijven voor nieuwe 'groene' aandelencertificaten van de bank. Om de groei te financieren geeft Triodos Bank certificaten van aandelen, waarmee zij tussen de 50 miljoen euro en 80 miljoen denkt op te halen.

Bron: Beursduivel

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.