Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemengde reacties in Duitsland

Nieuwe EU bio-logo vanaf 1 juli verplicht

Vanaf 1 juli wordt een nieuwe logo voor biologische producten verplicht in de hele EU. Nogal wat mensen binnen de Duitse branche vinden echter dat deze verordening nog niet ver genoeg gaat. De EU wil met het nieuwe bio-logo meer transparantie creëren. Critici zien ruimte voor verbetering.

"Het nieuwe logo staat symbool voor een soort huwelijk tussen Europa en de natuur", geeft commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos aan. Naast het logo zal een controlecode staan waardoor de oorsprong van de grondstoffen duidelijk wordt. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen EU-bronnen, niet-EU-bronnen en een gemengde variant.

Kopers van verpakte voedingsmiddelen moeten dankzij het logo erin kunnen vertrouwen dat de producten biologisch zijn. Consumentenorganisatie Foodwatch ziet het over het algemeen positief: "Het is goed dat er een verplicht label voor biologische producten komt", aldus woordvoerster Christiane Groß. "Alleen met zo'n label kan de consument er daadwerkelijk op vertrouwen dat een product biologisch is."

Volgens het BLL (Bundes für Lebensmittelrecht und Lebensmittelkunde) was een juridische vastlegging van de normen niet nodig. "Je kunt twisten over de vraag of je een logo verplicht wilt stellen. Wij hadden gepleit voor een vrijwillig logo" zegt BLL-jurist Marcus Girnau. "Maar nu wordt in ieder geval aan de minimale eisen voldaan."

Het logo is alleen bedoeld voor verpakte biologische producten geproduceerd in een EU-lidstaat. De verplichting geldt dus niet voor 'bulkproducten' en verse groenten en fruit. Andere uitzonderingen zijn vlees en vis, cosmetica en textiel.

Kan de leverancier van biologische producten op vrijwillige basis meer doen? De nationale private bio-labels blijven geldig en kunnen in aanvulling op het EU-label toegewezen worden aan biologische producten. Alexander Beck van de Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW) geeft aan dat het gemeenschappelijke logo aanvankelijk omstreden was. Toch ben ik er zeker van dat het nieuwe EU-logo belangrijk wordt in de markt."

Bron: Proplanta.de
Publicatiedatum: