Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Introductie Lazuur food community

De website van Lazuur food community, te bezoeken via www.lazuur.com en www.foodcommunity.nl is online gegaan. Lazuur food community (opgericht 2011) heeft als doel: Goed voedsel, goed voor iedereen, met zorg voor de Aarde. Lazuur is het eerste Nederlandse foodretail-initiatief dat zich als maatschappelijke organisatie organiseert zodat het de gemeenschap optimaal kan dienen. Initiatiefnemers Inno Kock, Luuk Rövekamp & Ardjan Vermue lichten het concept toe:

Lazuur beoogt haar doel te realiseren door het opzetten van lokale food communities rondom Lazuurmarkten. Bij Lazuurmarkten kunt u terecht voor al uw dagelijkse boodschappen, een beetje zoals op de weekmarkt. Met volop verse groenten en heerlijk fruit van het seizoen en altijd interessante koopjes omdat er vanwege het mooie weer bijvoorbeeld heel veel raapsteeltjes, tuinbonen of aardbeien zijn. Maar Lazuur is ook uw aankoopplek voor een goed brood, een lekker stuk boerenkaas, een fijne fles wijn en het aanvullen van uw voorraadkast. En alles natuurlijk zoveel als mogelijk uit de eigen regio.Uniek samenwerkingsmodel

Lazuurmarkten zijn gebaseerd op een uniek samenwerkingsmodel dat lokale, duurzame en eerlijke productie, handel en consumptie bevordert en onderlinge banden tussen consumenten, winkeliers en producenten versterkt.
 
Zo zijn consumenten en producenten via community funding en ronde tafel gesprekken actief betrokken bij (het beleid van) hun eigen Lazuurmarkt. Producenten leveren (het liefst) via directe lijnen, zodat regionale producten voorop staan en er een circulaire voedselketen ontstaat. De winkeliers van Lazuur zijn de marktmeesters die vraag en aanbod bij elkaar brengen en er voor zorgen dat de markt iedere dag weer een belevenis is om te bezoeken. Stichting Lazuur ondersteunt Lazuurmarkten door inbreng van het concept en begeleidt lokale food communities en initiatiefnemers van nieuwe Lazuurmarkten. Eventuele overwinsten worden door de stichting geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling.
 
Lazuurmarkten kunnen zich binnen de gemeenschappelijke uitgangspunten in zelfstandigheid ontwikkelen en inspelen op wat er lokaal groeit en bloeit (meerschaligheid versus grootschaligheid). Lazuurwinkeliers ondernemen voor gemeenschappelijke rekening en zijn zelf in gesprek met alle lokale stakeholders (bottom-up versus top-down). De coöperatie en commanditaire vennootschap zijn daarom voor Lazuurmarkten bij uitstek geschikte rechtsvormen waarin ondernemende mensen aan de slag kunnen (lokaal ondernemerschap versus filialisering).
 
Juist in deze schijnbaar economisch mindere tijden liggen er kansen voor bottom-up initiatieven die zijn gebaseerd op samenwerking (in plaats van concurrentie) en die mogelijkheden bieden voor participatie van stakeholders die naast economisch ook maatschappelijk rendement nastreven.

Eerste Lazuurmarkt in Wageningen

Overal in Nederland waar er voldoende geïnteresseerde consumenten, producenten en winkeliers zijn kunnen Lazuurmarkten worden opgezet. De eerste Lazuurmarkt komt in Wageningen. Lazuur Wageningen wordt een voortzetting van de biologische winkel Buys & Ko die in 1974 als consumentenkring Pee Pastinakel is begonnen. In Wageningen zijn al vele stappen op weg naar Lazuur gezet; zo zijn er al tientallen rechtstreeks leverende producenten en doen er al bijna 400 klanten met een financiële inleg mee.
 

Markt van de Toekomst

Onze voedseleconomie is in enkele decennia steeds mondialer en met steeds meer tussenschakels georganiseerd. We weten steeds minder waar ons voedsel vandaan komt, wie het heeft geproduceerd, wat er inzit en of we er een reële prijs voor betalen. En het gaat meer en meer om de verpakking dan om de inhoud.
 
Wij willen met het Lazuurinitiatief laten zien dat het ook anders kan. Stap voor stap, maar onomkeerbaar. En we zoeken hiervoor samenwerking met mensen en organisaties die zin hebben om hierin met ons op te trekken.
 
Wij nodigen u van harte uit om de Lazuursite te bezoeken en een eventuele reactie achter te laten. Om op de hoogte te blijven van alle Lazuurontwikkelingen kunt u zich ook inschrijven voor onze verschillende nieuwsbrieven.
 
Vriendelijke groet,
 
Inno Kock, Luuk Rövekamp & Ardjan Vermue
Publicatiedatum: