Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BD-Vereniging bestaat 75 jaar

De 'Vereniging ter bevordering van de biologisch-dynamische landbouwmethode' werd in juni 1937 opgericht en bestaat nu 75 jaar.

Biologisch-dynamische landbouw levert lekker en gezond eten uit een gezond landbouwsysteem. Biologisch-dynamische landbouw speelt al ruim 75 jaar in op de kracht van de natuur. De biologisch-dynamische boeren zijn een bron voor tal van innovaties in de landbouw: van geïntegreerd natuurbeheer tot maaimeststoffen en van zorgboerderijen tot stadslandbouw. De BD-Vereniging viert haar jubileum met een feestelijk tijdschrift, drie Boergondische feestmalen op de boerderij en een inspirerend congres met boekpresentatie.Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Vereniging voor biologisch-dynamische landbouw en voeding verschijnt 21 juni aanstaande een feestelijk jubileumnummer van het ledentijdschrift 'Dynamisch Perspectief'. Het tijdschrift biedt de lezer een portret van boeren en de vereniging, een artikel over hoe BD-landbouw bijdraagt aan landbouwinnovatie en bijdragen van de jongerenafdeling. Geïnteresseerden kunnen het blad downloaden vanaf www.bdvereniging.nl/75jaar.In de loop van het jaar staan er nog meer feestelijke activiteiten op het programma:
  • drie Boergondische feestmalen in de (na)zomer in Delfgauw, Driehuizen en 's-Gravenland (op respectievelijk 25 augustus, 9 en 22 september)
  • het jubileumcongres Levende Landbouwcultuur in De Rode Hoed in Amsterdam op 8 november.

Boergondische feestmalen

Terwijl chef-koks in de stal, in de wei of in de schuur de voorbereidingen treffen voor een bijzonder drie- of viergangen menu met dagverse oogst, geeft de boer of tuinder een rondleiding.

Melkveehouder Jan Duijndam van Hoeve Biesland (Delfgauw) heeft veel aandacht voor natuur op zijn bedrijf. Boer Jeroen Konijn laat de diversiteit van Natuurlijk Genoegen zien (Driehuizen). Land & Boschzigt ('s-Gravenland), de tuinderij van Sijmen Brandsma, is sinds 1949 biologisch-dynamisch.

Op een Boergondisch feestmaal kunnen bezoekers van dichtbij de BD-landbouw meemaken en genieten. Bij de rondleiding gaan de gasten op zoek naar de karakteristieke aspecten van het biologisch-dynamisch bedrijf. Een gevarieerd gezelschap van boeren, burgers, winkeliers en onderzoekers schuift aan tafel: kortom ieder die warm loopt voor BD.

Alle ruimte dus voor boeiende tafelgesprekken, over alles wat er vooraf gaat aan een goed bord eten, over alles wat de boer, de kok, de wijnmaker, de handelaar en de klant beweegt. Gasten kunnen zich aanmelden via www.vaneigenerf.nl. Wie lid wordt van de BD-Vereniging, krijgt korting op een Boergondisch feestmaal.

Jubileumcongres 'Levende Landbouwcultuur'

Meestal zijn onze activiteiten op het platteland, maar het congres dat Stichting Demeter en de BD-Vereniging op 8 november 2012 organiseren vindt plaats in hartje stad: in De Rode Hoed in Amsterdam. Verbinding en vitaliteit staan centraal. Daarbij gaat het over de verbinding binnen de gehele handelsketen van boer tot klant, en over de verbinding tussen een gezonde bodem en gezond voedsel. Er is ruimte voor discussie over hoe biologisch-dynamische landbouw zich verder kan ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van eerlijke handel, dierenwelzijn, bodemvruchtbaarheid en voedselkwaliteit.

Op het congres is ook de boekpresentatie van de roman 'De aarde zal weer vruchtbaar zijn – Verhalen van landbouwpioniers', geschreven door Ellen Winkel. Aan de hand van de inspirerende levensverhalen van een tiental gedreven persoonlijkheden brengt de schrijfster de geschiedenis van de BD-beweging tot leven. Bij het afsluitende buffet heffen de congresbezoekers het glas op de volgende 75 jaar van de BD-Vereniging.

BD-landbouw in ontwikkeling

In de jaren '20 van de vorige eeuw waren er al veel boeren die productie en smaak achteruit zagen gaan. Ook in antroposofische kringen heerste die ongerustheid. Rond de pinksterdagen in 1924 gaf Rudolf Steiner in Koberwitz (bij Breslau) voor een publiek van voornamelijk boeren een reeks lezingen, met aanwijzigen voor een 'vruchtbare ontwikkeling van de landbouw'. Deze serie lezingen - de 'landbouwcursus' - vormt de basis waarop de biologisch-dynamische landbouw wereldwijd tot ontwikkeling is gekomen. BD-Landbouw is een steeds actueel vernieuwend concept. Meer informatie hierover op www.bdvereniging.nl.

Producten uit de biologisch-dynamische landbouw zijn herkenbaar in de markt aan het internationale Demeter-keurmerk. Boeren die hun producten als Demeter-producten willen verkopen, moeten voldoen aan strenge richtlijnen en normen. Die zijn strenger dan in de 'biologische landbouw'; bijvoorbeeld met betrekking tot de hoeveelheid en de soort mest die gebruikt mag worden, de huisvesting en de integriteit van de dieren of de toegestane gewasbeschermingsmiddelen. Alle informatie hierover op www.demeter-bd.nl.
Publicatiedatum: