Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zo'n 140 deelnemers bezoeken voorbeeldbedrijf

Bio zoekt Boer helpt Vlaamse akkerbouwers om te schakelen

Tholen - Zo'n 140 gangbare akkerbouwers en vertegenwoordigers uit de Vlaamse afzetmarkt bezochten gisteren (12 juni 2012) het gemengde bio-bedrijf van Guy en Damien Depraetere in het kader van 'kansen voor biologische akkerbouw'. "Wie omschakeling in overweging heeft, weet nu langs welke weg hij dit kan doen", aldus Sofie Hoste van organisator Bio zoekt Boer.


Guy Depraetere spreekt de bezoekers toe op zijn eigen biologische akker

Op het bedrijf van vader en zoon Depraetere zagen de bezoekers een voorbeeld van succesvolle omschakeling van gangbare naar biologische akkerbouw. Van de 92 hectare moet de laatste 20 hectare nog omgeschakeld worden. Op de rest van het areaal wordt in verschillende percelen al biologisch verbouwd. Guy Depraetere is blij met de positieve reacties: "We voelen ons er door aangemoedigd. In Vlaanderen zijn nog niet zoveel biologische akkerbouwers als in Nederland. Ook de technologische ontwikkelingen en de onderzoeken naar verschillende teeltwijzen gaan in Nederland sneller."

Guy en zijn zoon Damien zijn met hun akkerbouwbedrijf dan ook een voorbeeld van succesvolle omschakeling in Vlaanderen. Sofie: "De percelen lagen er prachtig bij. De bezoekers konden met eigen ogen zien dat biologische onkruidbestrijding goede resultaten oplevert."


Damien Depraetere (midden, met megafoon) legt zijn toehoorders uit hoe het gps-schoffelsysteem werkt.

Vertegenwoordigers uit de Vlaamse afzetmarkt voor biologische landbouw namen ook deel aan het bedrijfsbezoek. Lutosa bijvoorbeeld, producent van diepgevroren bio-frites en andere aardappelspecialiteiten, en De Aardappelhoeve, die onder andere biologische aardappelen teelt en verpakt. "Er blijkt in Vlaanderen ruimte te zijn voor biologische afzet en met name voor bio van dichtbij," aldus Sofie.

Volgens Guy Depraetere - naast akkerbouwer ook secretaris van landbouwbelangenorganisatie ABS - is het belangrijk dat bij omschakeling eerst goed gekeken wordt naar de afzetmarkt: "De gangbare landbouw is gewend om te produceren zonder te kijken naar de afzetmogelijkheid, die is er toch wel. Daardoor ontstaat het gevaar van overproductie. De afzetmarkt voor bio-landbouw is veel kleiner en dus moet de productie beter afgestemd zijn op de afzet. Een akkerbouwer in omschakeling moet daarom eerst goed onderzoeken wat de afzetmogelijkheden zijn voor hij gaat produceren."

Omschakelplan

Van de aanwezige akkerbouwers overweegt een deel serieus om over te stappen op biologische teelt. Bio zoekt Boer organiseert deze zomer dan ook nog meer activiteiten om te voorzien in de behoefte naar informatie over omschakelen: "We bezoeken nog een paar akkerbouwbedrijven en laten op de open velddag van Inagro informeren over de technische kant van biologische teelt. Op 6 juli gaan we met geïnteresseerden naar Herbafrost om de keten van teelt tot afzet van bio industriekruiden te laten zien." Sofie verwacht dat de akkerbouwers die serieus overwegen om te schakelen terug zullen komen op deze dagen: "Zo ontstaat er vanzelf een groep die we kunnen helpen met het maken van een omschakelplan."


Guy Depraetere is ook bereid om collega-akkerbouwers te helpen: "Wij hebben flink moeten investeren in ons GPS- en schoffelsysteem bij de omschakeling en elke nieuwe teelt vraagt om uitbreiding van het machinepark. De komende jaren moet blijken dat we deze investering ook terug gaan verdienen. Akkerbouwers moeten er volgens mij alles aan doen om elkaar te helpen waar dat kan. Ik zet mij al jaren in voor de akkerbouw in Vlaanderen. Dus daar waar ik kan helpen met omschakelen zal ik dat zeker doen."

Voor meer informatie:

Bio zoekt Boer
Sofie Hoste
Bioconsulent Omschakeling
info@biozoektboer.be
(+32) (0)16286134
www.biozoektboer.be