Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bij bio-boer aan tafel op landgoed de Olmenhorst

Willem&Drees start met Boergondisch feestmaal

Willem&Drees, de versbezorger van groente en fruit van boeren uit de buurt, start in samenwerking met 'Van Eigen Erf' op 16 juni aanstaande de eerste van een serie Boergondische feestmalen. Het Boergondisch feestmaal is een initiatief van Stichting Van Eigen Erf om mensen op culinaire en educatieve wijze kennis te laten maken met biologisch eten uit eigen ommeland. Het Willem&Drees Boergondisch feestmaal vindt plaats in de boomgaard of boerenschuur van Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek. Chef-koks bereiden een bijzonder viergangenmenu met de dagverse oogst uit de streek. Het verhaal over de fruitteelt krijgen de gasten te horen van de landgoedeigenaar Florian de Clercq.Willem&Drees brengt verse aardappelen, groente en fruit van boeren uit de buurt zo naar de winkel. Eigenaren Willem Treep en Drees Peter van den Bosch laten hun klanten graag kennismaken met de boer achter het smaakvolle product, zoals fruitteler Florian de Clercq uit Lisserbroek die levert aan supermarkten in de buurt. In samenwerking met Van Eigen Erf en biologische telers wordt het Boergondisch feestmaal het komend jaar uitgerold naar andere regio's in Nederland.

Winactie bij supermarkten

Coop-supermarkten uit Rijssenhout, Haarlem en Delft en C1000-supermarkten uit Oegstgeest en Leiderdorp organiseren komende week een speciale winactie om het Boergondisch feestmaal te ondersteunen. Hun klanten maken deze week kans op gratis plaatsen aan de feestelijk gedekte tafel.

De Olmenhorst

Al vijf generaties woont en werkt de familie de Clercq op Landgoed de Olmenhorst, waar zij al ruim 130 jaar boomgaarden met appel- en perenbomen verzorgen. Landgoed de Olmenhorst teelt appelen, peren, kersen en pruimen. Alle oogst is biologisch. Dat betekent dat fruitteler Florian de Clercq en zijn team zeer zorgvuldig gebruik moeten maken van het natuurlijke evenwicht, om de uitbraak van plagen te voorkomen. Daarvoor worden de luchtvochtigheid, temperatuur en andere omstandigheden in de boomgaard nauwkeurig gemeten en zelfs door de computer ingelezen. Zo weet Florian de Clercq precies wanneer hij bij de fruitbomen moet ingrijpen. Uiteraard teelt Landgoed de Olmenhorst vooral fruitrassen die van nature al tegen een stootje kunnen, zoals appelrassen Topaz en Santana. Maar vooral let de teler op de smaak. Naast traditionele rassen als Alkmene en Rode Boskoop heeft hij daarom de nieuwe rassen Dalinco, Rubinola en Collina in de boomgaard geplant.


Data en tijden

Willem&Drees Boergondisch feestmaal Landgoed de Olmenhorst: 16 juni, aanvang 16:30 uur. Kosten 65 euro viergangendiner inclusief welkomstdrankje, rondleiding door landgoedeigenaar en fruitteler Florian de Clercq door de boomgaarden met afsluitende cocktail, exclusief overige drankjes. Reserveren is een vereiste en kan via www.willemendrees.nl of www.vaneigenerf.nl.

Het Boergondisch feestmaal is een initiatief van de biologische boeren, Stichting Van Eigen Erf en het Netwerk Biologische InfoCentra en Willem&Drees. Het Boergondisch feestmaal is gericht op duurzaam consumeren, het vergroten van bewustzijn over de oorsprong van voeding en het verbinden van 'smaak, authenticiteit en regionaliteit' met producten van de biologische boer(in) uit eigen regio. Alle informatie over het Boergondisch feestmaal, de boerderijen en de reserveringsmogelijkheden zijn te vinden op www.vaneigenerf.nl.

Ruim 5000 mensen waren de afgelopen vijf jaren op verschillende boerderijen door heel Nederland te gast, kregen een rondleiding van de biologische boer en schoven aan voor een rijk gedekte oogsttafel. Ook bedrijven boekten een Boergondisch feestmaal als exclusief arrangement voor een jubilaris, afscheid of juist om een speciale groep klanten te fĂȘteren.
Publicatiedatum: