De pieperpootactie dicht de kloof tussen jonge consumenten en producenten van piepers: de boeren. Brugpiepers in spé zien hoe een biologische boerderij werkt en hoe je duurzaam voedsel produceert.
Smaaklessen
De aanstaande brugpiepers van 'Het Startblok' in Leusden zijn sinds kort begonnen met Smaaklessen: een voedingseducatieprogramma om schoolkinderen te leren over gezond en duurzaam eten. Het gaat natuurlijk om de smaak, maar ook over waar je eten vandaan komt en wat er zoal mee gebeurt voordat het op je bord belandt. De activiteit van woensdag was een voorproefje van de verbinding tussen Smaaklessen en het Pieperpad.Pieperpad
Het pieperpad is een 1000 kilometer lange fietsroute van de Friese klei naar de Zeeuwse aardappelvelden. Langs het Pieperpad vind je zo'n dertig biologische aardappelboeren, bed and breakfasts en restaurants. De boerderijen langs het pieperpad geven het goede voorbeeld: duurzame landbouw zonder chemische middelen en gentech. Boerderij De Riet is één van de boerderijen.Het pieperpad is een gezamenlijk project van Bionext, Greenpeace en vele bedrijven en wetenschappers die zich hard maken voor biologische piepers en gentechvrije veredeling.
Carolus-pieper: van nature schimmelbestendig
De piepers die met de brugpiepers in spé gepoot zijn, zijn heel bijzonder: Carolus, een door Agrico gekweekte van nature schimmelbestendige aardappel. Herman van Bekkem, gentech- en landbouwdeskundige bij Greenpeace: 'De Carolus is resistent tegen Phytophthora. Een slimme manier om geen gif te hoeven spuiten tegen deze ernstige schimmel. Deze nieuwe pieper toont de innovatiekracht van de biologische sector, door slim gebruik te maken van biodiversiteit'. Gentechbedrijven zijn al heel lang aan het knutselen aan de pieper om ze schimmelbestendig te krijgen. Agrico bewijst met Carolus dat het ook op de natuurlijke manier kan.Amersfoort: hoofdstad van de smaak 2012
Amersfoort bevindt zich precies halverwege het Pieperpad en is dit jaar de Hoofdstad van de Smaak. Het thema van de Week van de Smaak 2012 is: de aardappel. Amersfoort maakt zich al jaren sterk voor 'Echt eten in de Eemstad' en daarbij past de Hollandse aardappel natuurlijk uitstekend.Bron: Greenpeace