Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-certificering voor Canadese viskwekerijen onthuld

Sinds begin mei kan in Canada geteeld vis als biologisch gecertificeerd worden. Dit kan door de nieuwe 'made-in-Canada'-normen. De Canadian Organic Aquaculture Standard verbiedt het gebruik van antibiotica, herbiciden en genetisch gemodificeerde organismen. Ook wordt het gebruik van parasietbestrijdingsmiddelen ernstig beperkt. De standaard stelt ook meetbare eisen voor praktijken die de impact van afval minimaliseren. En er staan eisen in over voedermiddelen die gebruikt mogen worden.

De definitieve normen, opgesteld door een speciale commissie van de 'Canadian General Standards Board' (CGSB) en goedgekeurd door de 'Standards Council of Canada', zien er anders uit dan het in 2010 uitgebrachte ontwerpvoorstel. Het eerdere ontwerp kreeg kritiek van milieu-activisten. Daarin werd namelijk het gebruik van antibiotica en parasietenbestrijdingsmiddelen op een niveau toegestaan waaraan de conventionele aquacultuursector ook al kon voldoen.

Toch is er ook op de definitieve versie nog kritiek. De 'Living OceansSociety' zegt dat de 'zwakke standaard' de integriteit van alle bio-labels bedreigt, omdat vissen met een open net is toegestaan, ondanks de wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat deze agrarische bedrijfsvoering nadelige gevolgen heeft voor wilde zalm en het milieu.

Justin Henry, voorzitter van CGSB's 'Organic Aquaculture Committee', erkent dat niet iedereen blij zal zijn met het eindproduct. Maar hij zegt dat de eindversie strenger is dan het eerste ontwerp en het kreeg steun van een meerderheid van de commissieleden.

Stephanie Wells, die de Canada Organic Trade Association in de CGSB-commissie vertegenwoordigd, zegt dat critici de nieuwe Canadese biologische aquacultuurregelgeving als 'een begin' moeten zien en het wordt binnen vijf jaar beoordeeld.

Bron: Canada.com
Publicatiedatum: