Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dierenartsen bepalen fokwaarden ki-stieren

Drie keer per jaar krijgen alle ki-stieren een nieuwe fokwaarde. Afgelopen dinsdag, 13 december, was het weer zover. Maar dit keer was het anders. De gegevens van de Beierse en Oostenrijkse dierenartsen werden meegenomen en resulteerden in fokwaarden voor diergezondheid. De in de praktijk verzamelde gegevens over de gezondheid van de dochters van de ki-stieren werden omgezet in fokwaarden voor mastitis, vruchtbaarheid, cysten en melkziekte.

Sinds enkele jaren worden door dierenartsen en melkcontroleverenigingen in Beieren en Oostenrijk een gezondheidsmonitoring bij rundvee uitgevoerd. De deelnemende bedrijven hebben hoofdzakelijk Fleckvieh. Bij deze bedrijven worden van elk dier de behandelingen door de dierenartsen vastgelegd in een speciale databank. Hierna worden de behandelingen gekoppeld aan de afstamming van het dier. Zo kan men zien van welke stieren de dochters vaker ziek zijn. Uit deze informatie worden fokwaarden berekend. Voor betrouwbare fokwaarden komen alleen stieren in aanmerking met voldoende melkgevende dochters. Op dit moment worden van de volgende kenmerken fokwaarden berekend:

  1. Mastitis. Geconstateerd worden acute en chronische mastitis in de periode 10 dagen voor afkalven tot 150 dagen na afkalven.
  2. Vruchtbaarheid. Geconstateerd worden baarmoederontstekingen en aan de nageboorte blijven staan in de periode tot 30 dagen na afkalven.
  3. Cysten. Geconstateerd worden cysteuze koeien tussen 30 dagen tot 150 dagen na afkalven.
  4. Melkziekte. Geconstateerd wordt melkziekte in de periode 10 dagen voor afkalven tot 10 dagen na afkalven.

Afgelopen dinsdag zijn de eerste fokwaarden voor diergezondheid bij Fleckvieh gepubliceerd. Drie fokstieren, die in Nederland veel zijn gebruikt, kregen hun eerste rapportcijfers. Hieronder het overzicht met de stieren en tussen haakjes de fokwaarden.

Fokwaarde Mastitisgevoeligheid: BFG Rurex (107), BFG ilion (107), BFG Manitoba (113).

Fokwaarde Vruchtbaarheidsstoringen: BFG Rurex (110), BFG ilion (103), BFG Manitoba (102).

Fokwaarde Cysten: BFG Rurex (109), BFG ilion (106), BFG Manitoba (98).

Fokwaarde Melkziekte: BFG Rurex (109), BFG ilion (108), BFG Manitoba (102).

Naast fokwaarden voor diergezondheid worden bij Fleckvieh ook derde kalfs-proefstierdochters gekeurd. Deze gegevens worden in de Fleckvieh fokprogramma's meegenomen. Het geeft Fleckvieh een enorme voorsprong in de duurzaamheid van de fokstieren.

Fotobijschrift: BFG Rurex is een allroundstier met goede gezondheidskenmerken en hoge levensduur. Bij zowel de gezondheidsmonitoring door dierenartsen als de derde kalfskeuring van zijn proefstierdochters scoort hij goed.
Publicatiedatum: