Conferentie zet stadsgerichte landbouw op de kaart

'Stadsgerichte kringlooplandbouw', tot voor kort een onbekend begrip, staat sinds 25 november jongstleden op de kaart. Dit gebeurde dankzij een drukbezochte conferentie van de stichting De Twaalf Ambachten (een landelijk centrum voor ecologische technieken in Boxtel) in de Verkadefabriek in Den Bosch. Er kwamen meer dan honderd deelnemers, enkele tientallen uit België.

De organisatoren vinden het opmerkelijk, dat ZLTO en het hoofdkantoor van de Rabobank financiële steun verleenden aan deze bijeenkomst, die boeren, landbouwmachinebouwers, natuurbeschermers en mensen van allerlei maatschappelijke organisaties (onder andere De Brabantse Milieufederatie, Transitions Towns maar ook van de Occupy-beweging uit diverse steden) in één zaal bijeen bracht.
 


Een tweede bijzonderheid was, dat de conferentie zijn toeloop niet kreeg via de gangbare media (de dag- en weekbladpers, radio en tv), maar geheel dankzij internet. De vaderlandse media, die naar een onderzoek heeft uitgewezen tegenwoordig nauwelijks nog aandacht besteden aan landbouw, hebben deze conferentie ook volledig onvermeld gelaten. De toeloop, die een stampvolle zaal bracht, is te danken aan de websites zoals lowtechmagazine.be, allesduurzaam.nl, Biojournaal.nl en de sociale netwerken, zo concludeert de stichting De Twaalf Ambachten.
 
Lowtech Magazine bracht naar aanleiding van de conferentie een opvallend goed gedocumenteerd artikel over nieuwe lichte landbouwwerktuigen, daarmee vooruitlopend op de presentatie van twee ervaren werktuigbouwers, die op de studiedag nieuwe typen door hen ontworpen lichtgewicht en CO2-neutrale landbouwwerk- en voertuigen in beeld brachten. Interessant is dat als aandrijfenergie voor dit soort werktuigen niet alleen elektriciteit (via zonnepanelen) wordt aanbevolen, maar ook koolzaadolie. Op restpercelen van het eigen bedrijf geteelde koolzaad en de daaruit verkregen koolzaadolie kan met superkleine dieselmotoren CO2 neutraal worden gewerkt.

Voor meer informatie: Sietz Leeflang

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven