"Levensproductie van 100.000 liter hele prestatie"

Jan en Leny van Leeuwen trots op lange carrière in bio-zuivel

Tholen – Na Arie 147 (2003) heeft ook Jopie 73 in augustus van dit jaar een levensproductie van 100.000 liter melk gehaald. Jan en Leny van Leeuwen tonen trots de twee certificaten. "Dat is toch een hele prestaties. Niet veel koeien doen dit ze na op een biologisch bedrijf", vertelt Jan. Hij is al vijftig jaar melkveehouder en werkt sinds 1980 biologisch op zijn bedrijf in Reeuwijk.

Deze werkwijze is het altijd goed bevallen. "Ik zou het niet op een andere manier willen", zegt hij. "De werkomstandigheden zijn beter. En doordat de koeien zich goed voelen, produceren ze ook melk met hogere waarden."Jan erkent dat het wel hard werken is. "Het handmatig verwijderen van zuring en distels bijvoorbeeld. En het is een hele klus om de ruige mest over het land te rijden." Dit is het wel waard, de goede bodemvruchtbaarheid levert hem mooi gras op. "Het gras is van eenzelfde kwaliteit als van een bedrijf dat kunstmest strooit. En in het najaar groeit het lang door."Kaasmakerij van Leeuwen

Maatschap van Leeuwen is vooral bekend geworden door haar zelfgeproduceerde kazen. Het echtpaar heeft dit tientallen jaren gedaan. En hiermee hebben ze vele prijzen in de wacht gesleept. Leny is niet onbeslagen het ijs opgegaan. "Ik heb theorielessen in Gouda gevolgd en de praktijk leerde ik van mijn schoonmoeder. Meteen het eerste jaar wonnen we de beginnersprijs, dat was een grote stimulans." Vier jaar geleden zijn Jan en Leny gestopt met kaasmaken.


In de loop van de jaren hebben Jan en Leny veel prijzen gewonnen met hun kaas

Toen ze nog kaas maakten, werd vrijwel alle melk zelf verwerkt. Alleen de melk van zondag, wanneer er geen kaas werd gemaakt, verkochten ze. Zij het noodgedwongen als gangbaar. Nu gaat de melk naar Ecomel.

Potstal

Begin jaren negentig maakte de Hollandse stal plaats voor een potstal. "Dit was een erg bewuste keuze, ik vond het een goede huisvesting voor het vee." Jan is erg tevreden over de stal. "De koeien hebben haast geen klauwproblemen en kunnen vrijuit bewegen. Ook is het ideaal om een aparte ruimte te hebben voor de kalveren en jongvee."Alleen het verspreiden van het stro viel hem tegen. "Dagelijks 300 tot 400 kilo stro tillen, dat houd je niet lang vol." Daarom heeft Jan een automatische stroverdeler aangeschaft. Ook de kosten van het stro zijn vrij hoog. "Dit is een behoorlijke kostenpost." Hij houdt tussen de 35 en 40 koeien. "Dit is goed te behappen in mijn eentje." Hij geeft aan niet veel meer te gaan investeren in het bedrijf. "Dit is alleen rendabel als je een opvolger hebt."Voor meer informatie:

Jan en Leny van Leeuwen
Maatschap van Leeuwen
Oud Reeuwijkseweg 8
2811 KB Reeuwijk
0182 393279
janlenyleeuwen@agroconnect.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven