Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kirsten Arp van BNN-Monitoring:

"Chemische gewasbescherming brengt bio-landbouw wereldwijd in de problemen"

"Pesticiden die in de conventionele landbouw gebruikt worden, zorgen continu voor problemen in de biologische landbouw", aldus Kirsten Arp van BNN-Monitoring. Zij coördineert de monitoring van groenten en fruit in de biologische levensmiddelenhandel.

Omdat bio ook afhankelijk is van de omgeving, kan een volledige afwezigheid van residuen niet gegarandeerd worden. Zelfs op de Groenlandse ijskap worden sporen van chemische gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. "Honderd procent veiligheid kan alleen gegarandeerd worden met een wereldwijd verbod op alle chemische gewasbeschermingsmiddelen", aldus Arp.

Wereldwijd moeten biologische boeren oppassen dat zij geen slachtoffer worden van de vervuiling door de conventionele landbouw. Zo hebben het afgelopen jaar 4300 Braziliaanse boeren te kampen gehad met endosulfanresten op hun soja-gewassen. Door de mening duidelijk naar buiten te brengen, wil BNN nu specifieke aandacht vragen voor de negatieve milieu-invloeden waar de biologische producenten zelf geen invloed op hebben.

Ook in Europa wordt de biologisch sector met aanzienlijke uitdagingen geconfronteerd. Zo is één vijfde van alle Europese oppervlaktewateren sterk vervuild. Wetenschappers van het 'Helmholtz-Zentrums für Umweltforschung' hebben samen met collega's in Frankrijk, Slowakije, België en Spanje in totaal 500 verontreinigende stoffen in de Elbe, de Donau, de Schelde (België) en de Spaanse Llobregat aangestroffen. Dit bleek uit 750.000 wateranalyses.

Klik hier voor meer informatie over BNN-Monitoring.

Bron: Verbaende.com
Publicatiedatum: