Voedselzekerheid en behoud biodiversiteit sluiten elkaar niet uit

De wereld kan genoeg voedsel produceren èn de biodiversiteit beschermen. Ook wanneer de landbouwproductie in hetzelfde tempo blijft toenemen. Dit is mogelijk bij drie stevige maatregelen.

De maatregelen behelzen meer oogst produceren per vierkante meter, voedselverspilling tegengaan en de belangrijkste natuurgebieden beschermen. Dit laat het LEI zien aan de hand van modelsimulaties in het rapport Competing claims on land for food and biodiversity. Bekijk het rapport hier.

Uitvoerbaar

De maatregelen zijn niet even makkelijk uitvoerbaar. Uit casestudy's in Brazilië, Indonesië en Midden-Afrika blijkt dat het niet in elk land mogelijk is om de landbouwproductie per hectare op te voeren, of om voedselverspilling te reduceren. De mogelijkheden om kwetsbare ecosystemen te beschermen hangen ook sterk af van politieke en economische krachten, op mondiaal en op lokaal niveau.Maatregelen om productiviteit te verhogen of ontbossing tegen te gaan, vereisen coördinatie van overheidswege. Tegelijkertijd moet de internationale gemeenschap de randvoorwaarden creëren om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen, bijvoorbeeld door het opstellen en handhaven van duurzaamheidscriteria.

Voor meer informatie: Siemen van Berkum

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.