Adopteer een Kerstboom gaat het zevende jaar in. De duurzame adoptiekerstboom – biologisch geteeld en geschikt voor hergebruik – is nog steeds bezig met een opmars De organisatie verwacht dit jaar zo'n 3000 bomen uit te kunnen geven. De traditie die is ontstaan in Leusden, vindt inmiddels bijna landelijk weerklank. Het initiatief kent nu drie kwekers en negen uitgiftepunten. De opzet van organisator Randijk lijkt hiermee te gaan slagen: zo dicht mogelijk bij huis de bomen te kunnen uitgeven. Zo wordt de grootste milieuwinst behaald door het beperken van transportkilometers.Je eigen boom

Het werkt heel simpel: haal een biologisch geteelde kerstboom bij een uitgiftepunt, zorg er goed voor, en lever hem na de kerstdagen weer in voor herplant. Doordat elke boom een label krijgt, kan men een paar jaar dezelfde boom in huis nemen. Je kunt zo je eigen boom zien groeien. En dat idee slaat aan. De kerstboom wordt herontdekt als levende plant. Je moet hem thuis goed verzorgen, anders overleeft hij het niet. Mocht de kerstboom op een gegeven moment uit zijn jasje groeien, dan kan men natuurlijk altijd een andere uitzoeken.

Het project krijgt een extra duurzaam tintje doordat de bomen biologisch worden gekweekt. De kwekers van Adopteer-een-Kerstboom maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dit zorgt voor sterke bomen, schoner oppervlaktewater en een rijk bodemleven op de kwekerij. Naast kerstbomen worden er ook andere Eko-boomsoorten en bamboe gekweekt voor particulieren, organisaties en overheden.

Naast Amsterdam, Abcoude, 's Graveland en Groningen, zullen dit jaar voor het eerst ook in Groenekan, Alphen aan den Rijn en Arnhem adoptiekerstbomen verkrijgbaar zijn. De prijzen verschillen per uitgiftepunt en zijn afhankelijk van de soort en maat boom. Kerstbomen adopteren kan tussen 6 en 23 december. Begin januari verwachten de kwekers alle bomen weer terug.

Details zijn te vinden op www.adopteereenkerstboom.nl.