Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterleidingbedrijven zien graag meer bio-bollenteelt in Noord-Holland

De bloembol is na de champignon de meest vervuilende tak van de landbouw. Als je als eigenaar van een tuinreservaat voor bollen kiest kun je niet om de biologische bloembol heen, want die vervuilt niet (of veel minder). Hommels, honingbijen en wilde bijen zijn dol op winteraconiet, sneeuwklokjes, krokussen, sterhyacinten en blauwe druifjes. Ze zijn er al vroeg in het jaar bij als de zonnestralen iets warmer beginnen te worden. Ook de botanische tulp Kaufmannia is populair onder deze vliegers. Er zijn gelukkig ook steeds meer bollen die je kunt laten verwilderen. Corydalis solida, ook wel Vogeltje-op-de-kruk genoemd, is ook zo'n dankbaar bolgewas dat de hele tuin in beslag kan nemen. Maar als de eerste vaste planten boven de grond komen zie je Corydalis niet meer terug. Bijen en hommels zijn vaste klanten.

Landbouwgif

Vrolijk gekleurde bollenvelden zijn oer-Hollands, trekken veel toeristen en leveren onze economie jaarlijks 1,2 miljard euro op. De keerzijde is de enorme hoeveelheid chemische gewasbeschermingsmiddelen, die nodig is om de bloembollen te beschermen tegen schimmels en insecten. Vervuiling van het grondwater door deze teelt is al jaren een probleem. De waterleidingbedrijven zien dan ook graag meer biologische bollenteelt achter de Noord-Hollandse duinen.

Lucht

Het sijpelt niet alleen door naar het grond- en oppervlaktewater, door verwaaiing en verdamping komen veel resten van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de lucht terecht. De kleine gifdeeltjes kunnen zich kilometers ver verspreiden en neerdalen in de tuinen en huizen. Kinderarts professor P. Sauer in Groningen zei in januari 2011 in het Vara-televisieprogramma Zembla dat het vooral effect heeft op kinderen die nog in ontwikkeling zijn: "We weten dat als kinderen op deze leeftijd worden blootgesteld aan deze stoffen, dat het een schadelijk effect heeft."

Biologische bollen

Gelukkig is er al een handjevol biologische telers dat laat zien dat het anders kan. Geen kunstmest, geen gif, minder bollen per hectare, toepassen van wisselteelt, mechanische onkruidbestrijding, beter voor natuur en milieu, maar wel arbeidsintensiever. Daarom zijn biologische bollen duurder dan gangbare bollen.

Aandeel

Het aandeel van biologische bollen is nog heel gering. Van de vier miljoen bollen die verhandeld worden is slechts 0,05 procent biologisch. Steun daarom de biologische bollenkweker. Wie bio- of ecobollen koopt kiest voor een vorm van landbouw die het minst vervuilt en verspilt.

Bron: Vroege Vogels
Publicatiedatum: