Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Leen Laenens: "De variatie is het mooie en uitdagende aan de markt"

BioForum Vlaanderen werkt toe naar nieuw meerjarenplan

Tholen – De koepel- en ketenorganisatie BioForum Vlaanderen mag dan een vrij kleinschalige organisatie zijn, het is zeker niet bescheiden in ambitie. Dit vertelt Leen Laenens, directeur en coördinator team markt. “We willen echt voor de biologische sector het aanspreekpunt voor de overheid zijn", licht Leen toe. Het mooiste aan de biologische markt vindt ze het feit dat zoveel verschillende bedrijven actief zijn in de sector. "Deze variatie is het mooie en uitdagende aan het werken voor onze marktspelers."
 
De biologische branche in België heeft de laatste jaren een grote groei doorgemaakt. "De belangrijkste boost kwam na de dioxinebesmetting van voorjaar 1999. Hierdoor groeide de belangstelling voor bio, zowel bij de consument als bij de boer. De groei van het aantal producenten stagneerde vervolgens een tiental jaren, maar inmiddels is de tweede groeiperiode gaande."BioForum stimuleert de marktontwikkeling met diverse projecten, waaronder het in 2009 gestarte Bio zoekt Boer. "Hierin ondersteunen we boeren bij het nemen van de beslissing tot omschakeling." Dit is een samenwerking van drie organisaties: het Algemeen Boeren Syndicaat, BioForum en Boerenbond. "Dit project is echt een succes. Het heeft positief bijgedragen aan het imago van bio onder gangbare boeren."

Voor landbouwbedrijven is een speciaal stappenplan ontwikkeld en een omschakelingsconsulente aangewezen. BioForum stelt zich de vraag of dit voor verwerkers in de voedingsindustrie ook geen toegevoegde waarde kan hebben. "Er komt toch heel wat kijken bij de omschakeling, dus deze bedrijven zouden hier ook zeker baat bij hebben."

Afzet

Gegarandeerde afzet is natuurlijk ook een belangrijke voorwaarde in de keuze voor omschakeling. Hier draagt het project 'Bio zoekt Keten' aan bij. "Onderwerp van gesprek is momenteel de afname van omschakelproducten door afnemers. Daarvoor hebben we afspraken gemaakt met horecaondernemers en verdelers. Dit geeft de omschakelaar afzetgarantie." Leen geeft aan dat BioForum hiervoor inzet op persoonlijke contacten en het met elkaar in contact brengen van marktpartijen. "Belangrijk is dat wij ons hierin onafhankelijk opstellen. Wij faciliteren maar interfereren niet in de markt. De consulenten voelen dit heel goed aan."

Meerjarenplan

BioForum Vlaanderen is daarnaast één van de kernpartners voor de uitvoering van het Strategisch Plan Biologische Landbouw 2008-2012 van de Vlaamse overheid. "Dit is een samenwerking tussen BioForum, de overheid en de landbouwfederaties Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat. Momenteel is de evaluatie in volle gang, maar het is een erg goed teken dat het er naar uitziet dat voor 2013 een nieuw meerjarenplan uitgeschreven zal worden."

Voor meer informatie: Leen Laenens