Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verzorging samen met cliënten van Prezzent

Inmiddels dertig bijenvolken op landgoed Mariënwaerdt

Dick van Leeuwen (55) leidt de Zorgimkerij op het Beesdse landgoed Mariënwaerdt. "Samen met cliënten van Prezzent uit de omgeving, mensen met een beperking dus, verzorgen we inmiddels dertig bijenvolken. Die zetten we ook in voor de bestuiving bij telers van kersen, bessen, aardbeien en appelen in de wijde omgeving."



"Eigenlijk ben ik hovenier, maar al lang geleden ben ik de gezondheidszorg ingegaan. Op een biologisch fruitbedrijf in Geldermalsen hielpen wat van onze jongens mee met allerhande taken, ik begeleidde hen. Die teler had bestuiving nodig, ik was hobbyimker en zo is het idee van een zorgimkerij ontstaan. Vier jaar geleden moesten we voor onze jongens een andere werkomgeving vinden en juist op dat moment kwam een van de managers van Mariënwaerdt langs: die zochten bijenvolken. Daar is de zorgimkerij uit ontstaan. We hebben een prima samenwerking, we leveren honing die in de winkel wordt verkocht. En voor bezoekers zijn de bijenstallen een extra attractie. Maar we vullen ook potten honing voor andere bedrijven, zelfs voor een winkelketen. We verzorgen verder bijenvolken die derden zelf hebben staan, bijvoorbeeld voor bessenteler Jan Drost in Ophemert, maar ook in Geldermalsen, Deil, Meteren. De cliënten van Prezzent zijn zeg maar mijn assistenten, ze helpen sjouwen bijvoorbeeld. Maar er is er ook een die heel goed draadjes kan spannen op de ramen waar de bijen hun raten in maken. De jongens wonen in de omgeving: Culemborg, Zaltbommel of Geldermalsen. Er is gelukkig vraag naar bijenvolken, ze zijn voor veel fruitsoorten onontbeerlijk in de bestuiving. Je hebt het hele jaar werk: in het voorjaar moet je zorgen dat de volken sterk en groot genoeg zijn om aan het werk te gaan, voorafgaand aan de winter moet je een zo goed mogelijke overlevingskans bieden. We hebben een erkenning en dus ook financiering als dagbesteding voor mensen met een beperking, dat is goed gezekerd. En voor mij is het heel leuk werk, zo leuk dat ik een beetje op mijn uren moet gaan letten!"

Bron: E-nieuwsbrief Fruitpact
Publicatiedatum: