"Flexibiliteit en veelzijdigheid kracht van onze fabriek"

Biologische kaasproductie past goed bij Klaverkaas

Tholen – De biologische kaasproductie bij Klaverkaas in het Noord-Hollandse Winkel is sterk groeiende. "Bio is een opkomende markt. Dat is goed merkbaar. Sinds 2009 heeft de biologische productie echt een vlucht genomen. Alleen het afgelopen voorjaar hebben we wekelijks al 80.000 liter biologische melk verwerkt", licht Marcel Klaver van het familiebedrijf toe. Biologisch is hiermee goed voor een kwart van de totale productie.

Bij de kaasmakerij verwacht men dat deze groei nog verder door gaat zetten. Om daar op in te spelen, is het bedrijf momenteel aan het bijbouwen. "Hiermee wordt de productie in één keer verdubbeld. Ook komen er nieuwe pekelbaden bij."Klaverkaas produceert onder meer biologische kazen voor Ecomel, De Klomphoeve en Heerlijkheid Mariënwaerdt. "Deze afwisseling in afnemers is fantastisch voor ons, het maakt de productie lekker afwisselend. Wij zijn geen bedrijf voor massaproductie." Marcel vertelt dat de veelzijdigheid en flexibiliteit de grote kracht van de fabriek is. "We kunnen kleine 'charges' draaien. Dit is ideaal voor biologische bedrijven. Bio past dan ook heel goed bij ons."Het biologisch assortiment bestaat naast blanke koekaas van vijf en tien kilo uit diverse kruidenkazen. De kaas wordt gekruid met komijn, fenegriek, brandnetel, tuinkruiden en basilicumknoflook. "We zijn erg flexibel in de gewichtsklassen, produceren kazen van 1, 5, 10 en 16 kilo." Marcel vertelt dat Ecomel zelf de ingrediënten levert, dus zowel de kruiden als de melk. En dit alles wordt binnen 24 uur verwerkt. Na het rijpen en het verblijf in de pekelruimte, gaan de kazen het magazijn in. Van daaruit worden de kazen binnen één tot drie weken geleverd.


Links een deel van de opgeslagen Eko- en BD-kazen

Historie

De opa van Marcel focuste ze vroeger nog op melk, maar was niet tevreden over de prijs die hij hiervoor ontving. "Daarom besloot hij zelf kaas te gaan maken. De eerste Klaver-kaas is in 1977 geproduceerd. De kazen werden verkocht in winkels in Beverwijk, Alkmaar en Nieuwe Niedorp." Marcel geeft aan dat er in 2000 besloten is om met enkel kaas door te gaan. "Een verstandig besluit, blijkt nu."Voor meer informatie:

Marcel Klaver
Klaverkaas
Zandwilg 16
1731 LS Winkel
0224 540148
marcel@klaverkaas.nl
www.klaverkaas.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.