Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

As van olifantsgras goed te gebruiken als meststof

Miscanthus, ook wel olifantsgras genoemd, is een goede brandstof. Niet alleen als energieleverancier – de energie-inhoud per kilogram drogestof is gelijk aan die van hout – maar ook wat betreft het lage mineralengehalte in de brandstof, waardoor het asgehalte laag is. De vraag is of de as die overblijft van verbrande Miscanthus kan worden gebruikt als meststof. Wageningen UR Livestock Research deed hier onderzoek naar, zo staat in V-focus.

Volgens de meststoffenwet in Nederland blijkt as een afvalstof te zijn, en mag het daarom niet worden verhandeld en gebruikt. Voorstellen om as van Miscanthus aan bijlage Aa van de meststoffenwet toe te voegen zijn mogelijk. Hiertoe moet overtuigend worden aangetoond dat deze stof als meststof kan worden ingezet, een landbouwkundige waarde heeft en dat er geen milieukundige bezwaren zijn. Er moet een schriftelijk voorstel worden ingediend bij Dienst Regelingen (DR) te Assen. DR stuurt het voorstel door naar de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) die het voorstel beoordeelt aan de hand van een protocol.

Grote besparing CO2-emissie

Uit het onderzoek van Wageningen UR Livestock Research blijkt dat ketenbreed gezien bij Miscanthus bij de productie van 20 ton ds/hectare 1,52 ton CO2 wordt geëmitteerd. Bij verbranding van 12 ton steenkool – die dezelfde energie-inhoud heeft als 20 ton ds Miscanthus – wordt 34 ton CO2 geëmitteerd. De teelt en verbranding van Miscanthus in plaats van het gebruik van steenkool geeft dus een besparing van CO2-emissie van (34-1,52)/34 x 100 = 95,5 procent!

Lees hier het hele artikel.

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: