Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inwoners voorzien van biologische, lokaal geteelde groenten

Duitsland: Berlijn start stadslandbouw

Vlakbij de Moritzplatz, in het centrum van Berlijn, worden tomaten uit India, peterselie uit Japan en aardappelen uit de Andes gekweekt. Het gaat om een van de eerste Berlijnse projecten van stadslandbouw.

Het district Kreuzberg, waar de Moritzplatz ligt, is een smeltkroes van culturen. De inwoners komen er uit de Balkan, het Middellandse Zeegebied, Afrika, Azië, Centraal-Europa en Latijns-Amerika. Daarom groeien er in een grote tuin vlakbij de Moritzplatz tomaten uit India, Turkije, Marokko en Rusland, peterselie uit Italië, Griekenland en Japan, en aardappelen uit Afrika en de Andes. "Vaak krijgen we de zaden voor onze groenten van onze buren, wanneer ze terugkeren van een reis naar hun land van herkomst", zegt filmmaker Robert Shaw, een van de stichters en coördinatoren van het project.

Shaw leerde de stadslandbouw kennen tijdens een reis naar Cuba. Daar werken ongeveer 300.000 mensen op stedelijke landbouwpercelen. Aan de Moritzplatz is "de tuin eigendom van niemand", zegt Shaw. "Wij zorgen voor het beheer, maar iedereen die wil, kan meedoen. De bedoeling is de inwoners van het district van biologische, lokaal geteelde groenten te voorzien, en een gemeenschapsproject te stimuleren dat de vergeten tradities van biologische landbouw probeert te redden".

Wie meehelpt, kan de groenten kopen. De prijzen liggen lager dan in de plaatselijke groentehandel doordat er geen chemische producten worden gebruikt en er geen transportkosten zijn.

Bron: Hvbl
Publicatiedatum: