"Mooi om te zien hoe cliënten hier opbloeien"

Fotoreportage bij De Moestuin Maarschalkerweerd: Gevarieerde dagbesteding en arbeidsintegratie

Tholen – De Moestuin aan de Laan van Maarschalkerweerd in Utrecht is een zeer veelzijdig bedrijf. Op het terrein is volop ruimte voor dagbesteding en arbeidsintegratie. Er is bijvoorbeeld een winkel, lunchcafé en timmerwerkplaats. Evenals een grote groentetuin waarin meer dan vijftig groentesoorten groeien. Momenteel worden zo'n tachtig mensen begeleid. Dit zijn voornamelijk psychiatrische patiënten en mensen uit de verslavingszorg. "De dagbesteding en arbeidsintegratie was een bewuste keuze. We vonden dit erg goed bij ons bedrijf passen", licht Pieter Jagtman toe.

Bekijk hier de fotoreportage bij De Moestuin.Pieter vertelt dat de begeleiding echt een uitdaging is en soms erg complex. Vooral de afwisseling maakt het erg leuk. Soms blijven cliënten een jaar bij De Moestuin, anderen slechts een paar maanden. "Het mooiste is om te zien hoe de medewerkers hier opbloeien, dat het beter gaat." Dit alles maakt het voor Pieter heel dankbaar werk. "Je ziet het resultaat, dat geeft voldoening." In de winter is het wat rustiger in De Moestuin. Pieter heeft dan alle tijd om bijvoorbeeld de begeleidingsplannen te maken.

In de tuin groeien vijftig soorten groenten, waaronder ook drie hele oude aardappelrassen en tien tomatensoorten. De oogst wordt niet alleen in de eigen winkel verkocht, maar bijvoorbeeld ook bij Rio de Bio. "Hier leveren we al sinds 2003 aan." Daarnaast neemt Bart Pijnenburg van Kavel 55 de nodige producten af. De Moestuin verwerkt ook veel groenten zelf, bijvoorbeeld in de soepen die de medewerkers dagelijks tijdens de lunch nuttigen. Tevens maken de groenten deel uit van de gerechten die in het lunchcafé geserveerd worden. "Het is mooi om veel eigen producten te gebruiken, aangezien je ze ook helemaal hebt zien groeien."

Bekijk hier de fotoreportage bij De Moestuin.De medewerkers maken ook zelf honing (op het terrein worden bijen gehouden), jamchutney's en theemengels. Daarnaast pakken ze kerstpakketten en cadeaupakketten in. De begeleiding gebeurt door acht medewerkers, waaronder een timmerman en tuinder.

Pieter is in september 2002 begonnen met De Moestuin. Dit was vanuit een particuliere stichting. "Ik heb toen allereerst de bouw van de kassen geïnitieerd. Het terrein lag helemaal braak." In 2007 zijn de winkel en het lunchcafé erbij gekomen. Er zijn eventueel ook nog uitbreidingsmogelijkheden. "Het hiernaast gevestigde Stadwerken gaat weg. Misschien dat we deze grond over kunnen nemen. Dan is het een optie om de tuinderij verder uit kunnen breiden. Of om de winkel en het horecagedeelte van elkaar scheiden. Maar dit is nog lang niet aan de orde."

Bekijk hier de fotoreportage bij De Moestuin.

Boergondisch feestmaal

Op zaterdag 16 juli was Pieter gastheer van het Boergondisch feestmaal. Dit was de eerste keer dat stadstuinderij Maarschalkerweerd hier aan mee doet.

Voor meer informatie:

Pieter Jagtman
De Moestuin
Laan van Maarschalkerweerd 2
3585 LJ Utrecht
030 2144869
info@moestuinutrecht.nl
www.moestuinutrecht.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven