"Besloten om dit stukje Frankrijk naar ons land te halen"

Drie biologische ciders verkrijgbaar bij Cider&zo

Tholen – Ciderliefhebber Chris Selier is vorig jaar augustus samen met zijn vrouw het importbedrijf Cider&zo gestart. Het echtpaar is fervent Frankrijkganger, vooral de regio Normandië staat hoog aan het lijstje. Elk jaar ontdekten ze bij terugkomst in Nederland dat de typische Franse cider hier niet te verkrijgen was. "Daarom besloten we om dit stukje Frankrijk zelf naar ons land te halen, door een importbedrijf te starten."

De zoektocht naar leveranciers begon. "Ik heb heel wat mailtjes uitgestuurd, daar kreeg ik erg enthousiaste reacties op. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in twee contacten in Normandië." Bij Cider&zo is ook cider uit Bretagne verkrijgbaar. In maart zijn Chris en zijn vrouw vier ciderie's bezocht. "We hebben nu de mensen achter de producten gezien en hun eigen verhaal gehoord. Dat vonden we belangrijk om te doen."

Chris geeft aan dat appelcider steeds bekender wordt. "Het is een mooie aanvulling op het assortiment licht alcoholische dranken." Aangezien biologisch ook een groeiende markt is, was het logisch om ook biologische cider in het assortiment op te nemen. Bij Cider&zo zijn momenteel elf ciders verkrijgbaar, waarvan drie biologisch: de Cidre Bernard, de Cidre Brut Bernard en Le Terroir Cidre Artisanal.


De drie biologische ciders

Hij is per toeval in contact gekomen met een ciderproducent die ook biologisch produceerde. "Een Nederlands echtpaar dat naar Frankrijk verhuist was, wees ons op een bevriende ciderproducent. Hij had toevallig ook twee biologische ciders." De drie biologische ciders van Cider&zo zijn afkomstig uit Colpo en Bannalec (twee stuks). De laatste is een kleine ambachtelijke ciderie. Zij verbouwen zelf hun fruit, waaronder dus ook wat biologische appelen. De andere ciderie neemt de appelen af van lokale appeltelers, daarvan is er één biologisch. "Er zitten verschillende appelen in. Dit geeft het een speciale smaakmelange."

Chris vertelt dat er ook cider-producenten zijn die bewust geen biologische cider maken. Zij telen de appelen al met veel respect voor de natuur. "Er komen bij hen zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen aan te pas. Het bio-keurmerk heeft voor hen onvoldoende meerwaarde. Dit is echt een economische afweging." Het bio-productieproces is op de grondstoffen na ook niet anders dan het proces bij reguliere cider. "De cider wordt gemaakt van puur sap, met een natuurlijk gistingsproces. Er zitten geen e-nummers of sulfiet in."

Voor meer informatie:

Chris Selier
Cider&zo
06 41900340
chris@ciderenzo.nl
www.ciderenzo.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven