Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Creëer meer vraag, dan komen er kwekers bij"

Adopteer een kerstboom bij Schout Plantenkwekerij

Tholen – Schout Plantenkwekerij aan de Smeleweg in Waalre doet dit jaar voor de derde keer mee met de actie 'Adopteer een kerstboom'. "Het is een leuk initiatief, en ook nog eens erg gezellig. Het gebeurt dat sommigen echt een uur lang lopen te zoeken naar de perfecte boom, op een gegeven moment kunnen ze dan niet meer kiezen", vertelt eigenaar Arnold Schout.


Een deel van de te adopteren kerstbomen

"Voor sommigen is het terug planten van de kerstboom net wat ze willen. Zo had ik een klant die er moeite mee had om de boom ieder jaar weg te moeten gooien en daardoor zelfs overwoog een kunstboom aan te schaffen. Voor haar is dit de ideale oplossing."

Arnold kweekt op zijn kwekerij zo'n 11.000 bio-planten. Hij runt de kwekerij naast zijn andere baan samen met zijn familie, zijn vrouw, zoon en dochter helpen waar nodig een handje mee. Vooral de afwisseling spreekt hem aan. Schout Plantenkwekerij is sinds 2000 officieel biologisch gecertificeerd.


Groei sector

De kweker pleit voor stimulering van de vraag als middel om de sector te laten groeien. "Er werd veel geld in kennis gestoken, volgens mij is het effectiever om meer vraag te creëren. Wanneer de vraag stijgt, zullen er kwekers bij komen. Iedere kweker die zijn bomen verkocht krijgt, plant er volgend jaar meer aan." Volgens Arnold kan de sector groeien als de subsidies besteed worden aan vergroten van de vraag.


Links de boom van het jaar 2010: Metasequoia glyptostroboides

Bio-teelt

"De biologische werkwijze betekent niet spuiten, althans niet met veel van de gangbare middelen. En als we de adviesbureaus, of de NAK of leveranciers van bestrijdingsmiddelen moeten geloven is er altijd wel een ramp op komst. In de praktijk valt dat best wel mee en komt het een enkele keer voor dat een bepaald soort plant niet bio wil lukken." Arnold vindt dat de gangbare kweker te snel spuit. "Ze nemen geen risico en kiezen voor de bekende en mogelijk de makkelijkste weg."

Kennisuitwisseling

Er valt volgens hem ook veel te verbeteren op het gebied van kennisuitwisseling. "Er is onvoldoende harde en makkelijk toepasbare kennis beschikbaar over zaken als bodemleven, beïnvloedingen binnen het hele systeem, enzovoorts. Er wordt soms aangeraden om iets op een bepaalde manier aan te pakken. omdat dit nou eenmaal altijd werkt. Maar waarom dit zo is, weet niemand met echte metingen te onderbouwen."Hij ziet dit ook op zijn eigen kwekerij terug. "Bij ons is dat ook zo. Wij hebben inmiddels een manier van werken opgebouwd, maar ik kan niet uitleggen waarom het zo goed werkt. Het blijft voor ons, maar ook voor wetenschappers lastig om de harde feiten op papier te zetten. Dat is geen verwijt, maar een constatering."

De kerstbomenactie is woensdag 8 december van start gegaan. Kijk hier voor de voorwaarden.

Voor meer informatie:
Arnold Schout
Plantenkwekerij Schout
Smeleweg 2
5581 JR Waalre
[email protected]
www.schout.nl