Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CU dient convenant in

Campagne Eerlijke Supermarkten van start

Op 6 december start de campagne EerlijkeSupermarkten. De ChristenUnie wil dat supermarkten vanaf 2015 alleen nog maar 'eerlijke' huismerkproducten in de schappen hebben liggen. Daarvoor heeft Tweede Kamerlid Joël Voordewind een motie ingebracht: 'Convenant Eerlijke supermarkten'. Samen met Fairfood en Stop the Traffik heeft de ChristenUnie dit onderwerp aangekaart in de Tweede Kamer en bij de supermarkten. Daarvoor is ook een petitie opgesteld, zodat iedereen die dat wil zijn steun kan uitspreken met zijn handtekening.

Het doel van de actie en motie is dat alle supermarkten in Nederland hun eigen producten kind-, dier- en milieuvriendelijk gaan aanbieden. Dat betekent dat er in de hele productieketen, van het land tot het schap, geen kinderarbeid en slavernij meer aan te pas komen. Ook moet het productieproces voldoen aan internationale mileu-eisen en moeten de boeren in ontwikkelingslanden eerlijke prijzen voor hun goederen krijgen. Albert Heijn heeft al aangekondigd aan deze doelen per 2015 te willen voldoen. Het Kabinet heeft ook aangegeven het gesprek aan te willen gaan om in 2015 tot duurzame productaanbieding te komen.


Wat is eigenlijk een duurzaam product?

De ondergrens is kort gezegd als volgt:
  • Producten uit risicolanden, zoals koffie, thee en chocola, worden getoetst aan sociale aspecten en milieuaspecten. Dat gebeurt bijvoorbeeld al via keurmerken als UTZ, Fairtrade en Rainforest Alliance of via internationaal erkende standaarden in de toeleveringsketen, zoals BSCI, ETI of SA8000.
  • Producten voldoen aan milieu- en dierenwelzijneisen. Het gaat om biologische producten of producten waarbij aangetoond is dat in het duurzaamheidbeleid rekening wordt gehouden met dierenwelzijn, gebruik van gewasbescherming en energiegebruik door productie en transport. Bekende voorbeelden zijn het Gras Keurmerk, het Beter Leven Keurmerk en het MSC-keurmerk voor vis.
  • Bij alle producten wordt ook het energiegebruik, omgaan met verpakkingen en afval, transport en arbeidsomstandigheden getoetst.

Dit zijn slechts ondergrenzen en mogen als minimale prestatie van supermarkten worden verwacht. Beter mag natuurlijk altijd! Bovendien hopen we dat dit convenant ook andere merken dan de huismerkproducten aanzet tot verbetering.

Klik hier om het publieksmanifest te tekenen: www.eerlijkesupermarkten.nl
Publicatiedatum: