Het afgelopen jaar heeft het wagenpark van de provincie Friesland voor bijna 87 procent op groengas gereden. Het groengas is gemiddeld 40 cent per liter goedkoper dan diesel en 70 cent goedkoper dan benzine.

Groen gas wordt geproduceerd uit afvalwaterslib en biomassa zoals GFT afval en mest. Rijden op groen gas vermindert de CO2 uitstoot met minimaal 90 procent in vergelijking tot benzine en diesel en verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk ten opzichte van diesel door sterk verminderde fijnstof en NOx uitstoot. Jaarlijks rijden provinciale auto’s ongeveer 650.000 kilometer. Koploper is de afdeling Nautische Zaken van de provincie. Medewerkers van deze afdeling tankten vanaf dit jaar voor ruim 97 procent aan groengas. Meer dan 70 procent van de provinciale auto's rijden op een alternatieve brandstof.

Friesland telt inmiddels 9 tankstations met alternatieve brandstoffen. Het provinciale wagenpark bestaat nu uit 35 voertuigen op groengas, 5 op bio-ethanol en 2 elektrische wagens. Voor het opladen van elektrische auto's staan in Leeuwarden nu zes oplaadpunten, waarvan één snellader. Vlieland krijgt ook twee oplaadpunten.

Bron: Verkeersnet