Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nummer één heeft 1035 producten

EKO-tellingen 2010: Grootste aanbod in dertien jaar

In 2010 zijn er wederom een record aantal tellingen bereikt; maar liefst 608 supermarktfilialen zijn geteld. Ruim 200 vrijwilligers hebben geteld.

De EKO-Award gaat dit jaar naar de Plus aan de Arnhemseweg in Amersfoort. Daar zijn 1035 EKO-producten geteld, meer dan tien keer zo veel als gemiddeld in Nederland. Nummer twee is de Jumbo aan de Boumaboulevard in Groningen (892 producten). De Groningse Plus in de Vechtstraat staat op nummer drie met 647 producten.Per supermarkt

Met gemiddeld 210 biologische producten per filiaal is Plus net als de vier voorgaande jaren de best presterende keten. Het aanbod van Plus is na een lichte daling vorig jaar, dit jaar met maar liefst 35 producten gestegen. Jumbo bezet met 200 producten de tweede plaats. Coop is van de koplopers de grootste stijger en komt dit jaar op nummer drie uit.

Opvallend is dat de gewone supermarktfilialen van Albert Heijn goed uit de bus komen met gemiddeld 156 EKO-producten. De speciale 'AH to go' winkels voor de snelle aankoop onderweg eindigen echter helemaal onderaan de ranglijst. Gemiddeld verkopen deze winkels slechts 2 biologische producten. Dat zijn evenveel producten als de Aldi.

EKO-tellingen

De EKO-tellingen zijn een meerjaren-onderzoek waarbij het aanbod biologische en fairtrade producten van supermarktfilialen gemeten wordt. Met behulp van trendanalyses kunnen uitspraken gedaan worden over de inspanningen van de supermarkten op dit gebied. Met de tellingen stimuleren Milieudefensie en Solidaridad de supermarkten om het aanbod van biologische en verantwoorde producten te vergroten.

Resultaten

Het aanbod biologisch in supermarkten is beland op het hoogste punt ooit. Ook Fair Trade heeft een spectaculaire stijging ondergaan. In onze database kun je alle resultaten en meetgegevens terugvinden.

Klik hier voor een uitgebreid verslag.

Publicatiedatum: