Amerikanen snappen grote composthopen met appelen niet

De Amerikaan Mark Grahlman krijgt veel vragen over de lange rij met appelen die hoog opgestapeld liggen langs de snelweg ten westen van Meaford. Ongeveer 1.000 containers zijn per vrachtwagen die kant op vervoerd. Er ligt nu voor 800.000 pond aan appelen opgestapeld in vijf compostrijen. Elk ongeveer even lang als een voetbalveld.

Mensen stoppen zelfs om foto's te nemen. Ze willen weten waarom daar zoveel appelen liggen. "Ik ben van mening dat men op moet houden met het gebruik van kunstmest en pesticiden", aldus de appelteler van Sunrise Organics. Hij maakt compost door de appelen samen met hooi, mest, stro en houtsnippers tot compost te mengen. "Hiermee maak ik een ideale compost om appelen op te telen.

"Het moet de boomgaarden gezond genoeg houden, zodat ik zelfs geen bio-geceritficeerde mest hoef te gebruiken." Grahlman beroept zich op zijn 30 hectare grote boomgaard alleen op een mix van 'biodynamics' en een goede holistische werkmethode. De bomen worden gevoed door een spray van bio-thee gemaakt van de compost. "Deze thee bevat alle benodigde voedingsstoffen. Over het algemeen vallen insecten een gezonde plant niet lastig. Dit is hoe een goede bio-teler ziekten en plagen op afstand houdt."

Grahlman verkoopt een deel van de compost commercieel. Zijn buurman Rob Gardner maakt en verkoopt 'compostthee'. Het merendeel van de compost wordt gebruikt in de boomgaarden van 'Sunrise Organics'.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.