Bio-Kultura visualiseert werking producten

'Kwekerij is het uitgangspunt en visitekaartje'

Tholen - "Jan van Houtum gebruikt al heel lang organische mestcompost. Op een gegeven moment kwam er ook vraag van particulieren. Daar zijn we mee aan de slag gegaan", vertelt Mathijs van Houtum. Hij runt samen met zijn vader en André van Leeuwen Bio-Kultura dat in oktober 2008 is opgericht. Bio-Kultura biedt gecertificeerde biologische potgrond, organische bemesting en tuinaarde aan."Het is een goede combinatie. André heeft een eigen bedrijf Kultura in Grashoek. Hij weet alles van de afstelling en samenstelling van de producten. Mijn vader brengt alles in de praktijk, kan het resultaat visualiseren. Hij runt namelijk de eco- en biologische kwekerij van Houtum in Doorn." Klanten nemen regelmatig een kijkje in de tuin. Ze kunnen dan met eigen ogen zien wat de Bio-Kulturaproducten voor planten en bodem doen. "De kwekerij is dus eigenlijk het uitgangspunt en visitekaartje."Zelf werkt Mathijs fulltime voor Bio-Kultura, hij is vaak zelf op pad om mensen te overtuigen. "Dit is soms hectisch, maar wel erg leuk." De voordelen noemt hij achter elkaar op. "Er is geen bijvoeding nodig, de vochthuishouding en het bodemleven komen op gang en orde, de plant groeit op de normale en natuurlijke manier, de potgrond is luchtig waardoor de planten lekker door kunnen wortelen."

De organische mestcompost kan gewoon als bovenlaag (mulchaag) aangebracht worden. "Het is een bemesting welke voldoende is voor het gehele jaar en tevens in de winter een extra bescherming geeft." Mooi meegenomen is ook dat slakken niet van de schimmel die erin zit houden.Alle ingrediënten zijn afkomstig van biologisch gecertificeerde bedrijven en kopen ze zelf in. "Dit alles houden we graag in eigen hand. In dat kader regelen we de levering van bestellingen ook zelf. Zo houden we de lijnen kort en kunnen we de kwaliteit waarborgen."

"Met onze producten ben je er zeker van dat er geen zooi zoals rioolslib en gifgrond in je tuin terecht komt. We gaan voor kwaliteit en zijn transparant." De producten zorgen voor een natuurlijke groei en een sterke plant. "Voordeel van de organische mest compost is dat deze haar voeding gedurende het hele seizoen afgeeft dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld mest korrels."De producten van Bio-Kultura zijn inmiddels breed verkrijgbaar. "We zijn goed vertegenwoordigd bij de biologische groothandels zoals Estafette/Odin, Udea, De Zaai-Ster en Kroon Biologisch. Tevens verkopen veel kleinere ondernemers zoals kwekerijen, landwinkels, zorgboerderijen, tuincentra en andere zelfstandigen onze producten. Inmiddels is er ook vraag vanuit het buitenland. Uit België, Duitsland en Frankrijk om precies te zijn."

Een nieuw product op de markt zetten. Daar komt veel bij kijken. "Zo hadden we twee jaar geleden zakken besteld die ook de groothandels in het assortiment wilden opnemen. Er was echter één probleem, de streepjescode op de zak ontbrak. Gelukkig hadden we binnen twee weken nieuwe zakken.""Mensen zijn best bereid om iets meer te betalen, als hier een goede kwaliteit tegenover staat. De waarde moet overeenkomen met het product." Bio-Kultura is vooral interessant voor mensen die echt aan de tuin gehecht zijn en dus voor kwaliteit gaan. "Mensen die het één keer bestellen, willen meestal niks anders meer." Het valt namelijk erg op wat de producten met de plant en de bodem doen. Het product is iets duurder dan de reguliere tegenhangers. "Qua gebruik is het echter een stuk voordeliger."

Voor meer informatie:
Mathijs van Houtum
Bio-Kultura
06 8191 6363
info@bio-kultura.nl
www.bio-kultura.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven