Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
120 deelnemers in Kazachstan

Internationale conferentie ontwikkeling bio-sector erg geslaagd

Op 17 en 18 september heeft in Kazachstan (Astana) een internationale conferentie over de ontwikkeling van de biologische sector plaatsgevonden. Dit was de derde editie. In totaal waren er 120 deelnemers uit 18 landen. Meer dan de helft van hen was afkomstig uit Centraal-Aziatische landen. Ook West-Europese landen en Oost-Europese landen als Oekraïne, Albanië en Georgië.



Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat biologische landbouw de beste oplossing is om de wereldbevolking ook in de toekomst van voldoende voedsel te kunnen blijven voorzien. In het internationale jaar van de biodiversiteit lag de focus op de derde 'International Conference on the organic sector development' op de relatie tussen biologische landbouw, biodiversiteit, plattelandsontwikkeling en eco-toerisme.



De organisatoren hebben bewust voor Astana als locatie gekozen. Dit is namelijk een regio waarin biologisch pas net in opkomst is. Ook in Georgië en Oekraïne was dit het geval, hier vonden de voorgaande conferenties plaats. In Kazachstan zijn, net als in de buurlanden, erg weinig gecertificeerde biologische landbouwbedrijven en nog minder fabrikanten. Markten zijn veelal gericht op de export, een binnenlandse markt bestaan amper.



De conferentie was zeer succesvol. Deelnemers konden luisteren naar biologische experts en leren van ervaringen van andere deelnemers. Ook konden ze hun visies delen over de verdere ontwikkeling van de biologische sector in hun regio. In totaal zijn 43 sprekers aan bod gekomen. Nadat Evgeniy Klimov van FIEC de conferentie geopend had, benadrukte mevrouw Augul Zharylgassova als vertegenwoordiger van de EU-delegatie het belang van bio-landbouw voor de regio.

Daarna vertelde onder meer Elene Shatberashvili over wat de voorgaande conferentie voor Georgië betekend heeft. Tijdens de slotsessie kwam onder meer Nelleke Veenstra van de Triodos Bank aan het woord. Geert-Jan van der Burg en Peter Brul, beiden verbonden aan het Louis Bolk Instituut, sloten de conferentie af.



Na de conferentie hebben ongeveer 35 deelnemers zich gevoegd bij een excursie naar het Korgalzhyn Nature Reserve. Dit gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de tweede dag zijn vier bedrijven en projectlocaties bezocht.



Deelnemers spreken over perfecte organisatie van de conferentie en de excursie. Vooral de hoge kwaliteit van het programma en de sprekers is goed bevallen.