Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Twijfel over integriteit belangrijkste aanleiding

Californische certificeerder verliest accreditatierechten

'California Organic Farmers Association' (COFA) mag niet langer certificeren. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft hiertoe besloten in het kader van de harmonisatie van het National Organic Porgram (NOP). Met dit besluit eindigt een drie jaar durend proces dat begon toen NOP de integriteit van de COFA in twijfel trok. Een inspecteur zou een bedrijf van een familielid hebben gecontroleerd. Er waren nog elf klachten binnengekomen. Onder meer over het slechte archiveringssysteem.

Nadat het daaropvolgende beroep van de COFA werd geweigerd, verzocht de organisatie om een hoorzitting. Dit verzoek trokken zij in augustus in, waardoor er een einde komt aan de accreditatierechten.

"In dit geval maakt het NOP gebruik van haar bevoegdheden", zegt Barbara Haumann van de Organic Trade Association. "Dit is een aanwijzing dat de NOP haar missie om het bio-certificeringsproces te verduidelijken serieus neemt. Het heeft nu de middelen om dit te doen en de Organic Trade Association maakt hier nu dankbaar gebruik van."

De door COFA gecertificeerde bedrijven worden vanaf nu gecontroleerd en gecertificeerd door andere instanties. Het in Winton gevestigde 'Kruppa Farms' wordt bijvoorbeeld door 'California Certified Organic Growers' gecontroleerd.