Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Overvloed aan logo's gaat ten koste van het vertrouwen’

Skal groeit controletechnisch mee met de biologische sector

Skal is de organisatie achter het EKO-keurmerk. De biologische sector ontwikkelt zich en ook Skal blijft wat dit betreft niet achter. Zo is het sinds kort mogelijk voor horecabedrijven die biologisch werken om zich te laten certificeren. "Prioriteit is nu om het certificeringsprogramma voor de horeca verder bekendheid te geven. Een paar bedrijven zijn bijna zover, maar er moet nog wel het nodige gebeuren. Sommigen van hen moeten bijvoorbeeld overstappen op gecertificeerde leveranciers", vertelt Chris Maan, communicatiemedewerker van Skal.

"Uiteindelijk hopen we dat omgeschakelde horecabedrijven ook andere ondernemers over de streep zullen trekken. Het aantal aanmeldingen moet echter niet de pan uit rijzen. Controletechnisch moeten we het ook aankunnen. Daarom is het goed om geleidelijk aan te groeien. Het keurmerk geeft horecabedrijven bestaansrecht en het toont aan dat men de aanduiding 'biologisch' niet ten onrechte gebruikt."


Chris Maan met stagiaire Lisette Heideveld

Controles

Bij Skal zijn ongeveer vijfendertig medewerkers werkzaam, waarvan de helft inspecteur is. "Ook op kantoor worden de documenten bestudeerd. Er is altijd een ander persoon die definitief bepaalt of het bedrijf aan de regels voldoet." Er is dus een duidelijke"scheiding tussen inspectie en certificering binnen Skal. De meeste inspecties zijn op afspraak. "De inspecteur moet natuurlijk wel naar binnen kunnen. Toch vinden er ook onaangekondigde inspecties plaats. Dit gebeurt kort en vaak slechts op bepaalde onderdelen. Lopen de koeien bijvoorbeeld buiten?", legt Chris uit. De reguliere inspecties duren vaak wel een dagdeel.

"De veertig in 2009 geconstateerde afwijkingen betroffen voor een belangrijk deel partijen die niet in Nederland geproduceerd waren. De boer valt hierin dus eigenlijk niets te verwijten", Chris merkt hierbij op dat bedrijven ook steeds vaker zelf monsters nemen en hiermee wat risico's indammen. "Ook zijn er wel eens wat administratieve foutjes. Dan spreken we af om over twee weken terug te komen." Voor producten van buiten de EU gelden aparte regels. "Bij die controles baseren we ons op papieren van controle-organisaties aldaar, zij controleren op basis van de EU-wetgeving."

Het is niet voor iedereen die actief is in de bio-sector even gemakkelijk om zich exact aan de regels te houden. Zouden de eisen op sommige vlakken niet wat soepeler kunnen? "De regels worden van bovenaf in Brussel bepaald en gelden in de hele EU. Daar hebben wij zelf geen invloed op. In de ene teelt is het nou eenmaal makkelijker om je aan de eisen te houden dan in de andere. De invulling van specifieke wetsonderdelen wordt soms wel aan de controle-instantie overgelaten", legt Chris uit. Hij voegt hieraan toe dat Skal dan daarover wel vaak in overleg gaat met de praktijk.

Labels

Er zijn tegenwoordig steeds meer labels en logo's voor producten, Chris is hier niet zo blij mee. "Een overvloed aan logo's zorgt voor verwarring en gaat naar mijn mening ten koste van het vertrouwen van de consument", zegt hij. Chris vertrouwt echter op de betrouwbaarheid die het Eko-keurmerk toch voor veel mensen uitstraalt. "Het EKO-keurmerk is één van de oudsten. Ik vind het eigenlijk wel fijn dat men het nieuwe verplichte EU-logo en het EKO-keurmerk nu vaak naast elkaar op de verpakking plaatst." Of het EKO-keurmerk uiteindelijk zal verdwijnen kan Chris niet zeggen. "Dit ligt er vooral aan hoe de bedrijven er mee omgaan."

Toekomst

Volgens Chris zal bio voorlopig blijven groeien. Zo gaat het aantal omschakelaars in de landbouw nog steeds voorzichtig omhoog. "De groei zit echter vooral in het aantal fabrikanten, handelaren en importeurs. Dit aantal is inmiddels bijna gelijk aan dat van de landbouwbedrijven, ruim 1500", aldus Chris. Een heel snelle groei kan Skal op dit moment niet zonder meer aan. "Nu is het zo dat er per werkdag gemiddeld één bedrijf bijkomt. Het groeit dus geleidelijk, maar wanneer dit echt veel sneller gaat zullen we moeten uitbreiden en mensen moeten gaan opleiden voor het inspectie- en certificeringswerk", besluit Chris.

Voor meer informatie:

Chris Maan
Skal Biocontrole
038-4268143
[email protected]
www.skal.nl