
"Uiteindelijk hopen we dat omgeschakelde horecabedrijven ook andere ondernemers over de streep zullen trekken. Het aantal aanmeldingen moet echter niet de pan uit rijzen. Controletechnisch moeten we het ook aankunnen. Daarom is het goed om geleidelijk aan te groeien. Het keurmerk geeft horecabedrijven bestaansrecht en het toont aan dat men de aanduiding 'biologisch' niet ten onrechte gebruikt."

Chris Maan met stagiaire Lisette Heideveld
Controles
Bij Skal zijn ongeveer vijfendertig medewerkers werkzaam, waarvan de helft inspecteur is. "Ook op kantoor worden de documenten bestudeerd. Er is altijd een ander persoon die definitief bepaalt of het bedrijf aan de regels voldoet." Er is dus een duidelijke"scheiding tussen inspectie en certificering binnen Skal. De meeste inspecties zijn op afspraak. "De inspecteur moet natuurlijk wel naar binnen kunnen. Toch vinden er ook onaangekondigde inspecties plaats. Dit gebeurt kort en vaak slechts op bepaalde onderdelen. Lopen de koeien bijvoorbeeld buiten?", legt Chris uit. De reguliere inspecties duren vaak wel een dagdeel.
Het is niet voor iedereen die actief is in de bio-sector even gemakkelijk om zich exact aan de regels te houden. Zouden de eisen op sommige vlakken niet wat soepeler kunnen? "De regels worden van bovenaf in Brussel bepaald en gelden in de hele EU. Daar hebben wij zelf geen invloed op. In de ene teelt is het nou eenmaal makkelijker om je aan de eisen te houden dan in de andere. De invulling van specifieke wetsonderdelen wordt soms wel aan de controle-instantie overgelaten", legt Chris uit. Hij voegt hieraan toe dat Skal dan daarover wel vaak in overleg gaat met de praktijk.
Labels
Toekomst
Volgens Chris zal bio voorlopig blijven groeien. Zo gaat het aantal omschakelaars in de landbouw nog steeds voorzichtig omhoog. "De groei zit echter vooral in het aantal fabrikanten, handelaren en importeurs. Dit aantal is inmiddels bijna gelijk aan dat van de landbouwbedrijven, ruim 1500", aldus Chris. Een heel snelle groei kan Skal op dit moment niet zonder meer aan. "Nu is het zo dat er per werkdag gemiddeld één bedrijf bijkomt. Het groeit dus geleidelijk, maar wanneer dit echt veel sneller gaat zullen we moeten uitbreiden en mensen moeten gaan opleiden voor het inspectie- en certificeringswerk", besluit Chris.Voor meer informatie:
Chris Maan
Skal Biocontrole
038-4268143
cm@skal.nl
www.skal.nl