Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer vraag naar residuvrij plantmateriaal

Opkweekbedrijven van groenteplanten krijgen steeds meer vraag naar residuvrij plantmateriaal. Het liefst willen afnemers dat de biologische bestrijding al tijdens de opkweek begint. Maar dat is soms moeilijk te combineren met de steeds hogere eisen die gesteld worden aan hygiëne om ziekten en aantastingen tegen te gaan.

Hygiëne is momenteelt de eerste zorg bij opkweekbedrijven. Tuta absoluta en uitbraken van Clavibacter hebben ervoor gezorgd dat kwekers bezig zijn met verscherping van hygiënemaatregelen. Brancheorganisatie Plantum werkt aan vertaling van haar recent uitgevoerde risicoanalyse naar protocollen om de risico's van besmetting van buitenaf tegen te gaan. Die aandacht om alle besmetting te voorkomen is moeilijk te combineren met biologische bestrijding bij kwekers. Bij biologische bestrijding moeten de planten goed gescheiden worden van de chemisch behandelde planten. Kwekers geven aan dat biologische bestrijding botst met hun gevoel om een 'schoon' product af te willen leveren.

Volgens Jan Roderijs van leverancier Koppert worden nultolerantie en hygiëne onterecht als excuus gebruikt om geen biologische bestrijding tijdens de opkweek uit te voeren. In het buitenland is het heel normaal dit te combineren. Roderijs verwacht op korte termijn niet dat veel opkwekers biologische gaan bestrijden.

Volgens plantenkweker Gipmans zijn vooral de verschillende klantenwensen een probleem. Hij levert ook gecertificeerd biologisch opgekweekt materiaal. "De ene klant wil plantmateriaal waar de biologische bestrijding al is gestart. De andere klant wil vlak voor aflevering nog een laatste behandeling met een gewasbeschermingsmiddel. Die twee partijen kun je niet in één afdeling zetten."

Bron: AgriHolland
Publicatiedatum: