Koelschappen in supermarkten zijn beter afgesteld dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond.

De bond mat ook in 2007 de temperatuur in koelmeubelen van supermarkten. Toen schortte er behoorlijk wat aan. Vlees lag in 8 procent van de gevallen te warm in de koelingen. Van de kaas- en viskoelmeubelen had 5 procent een te hoge temperatuur. Negatieve uitschieter was toen een kaaskoeling die op 12 graden Celsius was afgesteld.

Randje

De onderzoekers van de Consumentenbond gingen deze keer langs bij 20 filialen van de 9 grootste supermarktketens. Uit de test blijkt dat de meeste supermarkten voldoen aan de voorschriften. De viskoeling van Albert Heijn was in 5 procent van de gevallen te warm. 5 procent van de filialen van de Natuurwinkel en Lidl zaten op het randje. De bond spreekt bij twee graden boven de vereiste temperatuur van een randgeval.

Vlees en kaas

De vleeskoeling was over het algemeen in orde. Alleen bij C1000 was 10 procent van de metingen op het randje. De kaaskoeling van (Super)Coop was bij 4 procent te warm. Bij de kaas werden diverse randgevallen ontdekt: Aldi 14 procent, C1000 en de Natuurwinkel 5 procent en Plus 9 procent.

Te warm

Uit het onderzoek werd ook duidelijk dat veel supermarkten koelingen tegenwoordig eerder te koud dan te warm afstellen. Eenmaal was de temperatuur van de producten duidelijk onder het vriespunt. Bij 84 van de 600 metingen lag de temperatuur onder het vriespunt. Bij een kwart van de onderzochte koelschappen was de temperatuur niet te zien voor consumenten.

Bron: Distrifood