Meer insecten in mest van biologische melkveebedrijven

De koeienvlaaien van biologische melkveebedrijven trekken meer insecten aan dan die op gangbare bedrijven en dat heeft ook gevolgen voor weidevogels, zoals kieviten en grutto's. Vliegen en kevers gebruiken de koeienmest als broedkamers voor nakomelingen. Promovendus Flavia Geiger van de leerstoelgroep Natuurbeheer en plantenecologie van Wageningen Universiteit vergeleek de koeienvlaaien van conventionele melkveebedrijven, biologische melkveebedrijven en natuurterreinen waar runderen extensief grazen.

Op een gangbaar bedrijf vond de onderzoekster gemiddeld 102 insecten en larven in een koeienvlaai. Op biologische bedrijven en in begraasde natuurterreinen lag dat aantal beduidend hoger. Daar vond Geiger gemiddeld respectievelijk 156 en 168 insecten.

De onderzoekster vermoedt dat vooral de voeding van koeien verantwoordelijk is voor het verschil dat zij heeft gevonden. De mest van koeien op gangbare bedrijven is dunner en veel minder vezelrijk dan die van koeien in natuurgebieden. Daardoor zit er minder voedsel in voor insecten. Zij heeft dat aspect echter niet nader onderzocht. Eerder onderzoek wees op een negatief effect van ontwormingsmiddelen op insecten. Dat speelde in het onderzoek van Geiger niet, omdat geen van de onderzochte bedrijven tijdens het onderzoek van dergelijke middelen gebruik maakte.

Bron: WageningenUR, GroeneRuimte


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven