Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoekers PPO Boomkwekerij: automatisch diktemeting bomen in zicht

Bij de traditionele meting van omtrek van bomen, met een centimeterband op 1 meter hoogte, is de kans op fouten groot. Automatisering van deze diktemeting komt volgens onderzoekers van PPO Boomkwekerij van Wageningen UR in zicht. In een artikel in De Boomkwekerij zetten zij de perspectieven op een rijtje.

Uit onderzoek op praktijkbedriijven bleek dat meetfouten met een centimeterband aanzienlijk kunnen zijn. Automatisering van de diktemeting levert minder meetfouten op én arbeidsbesparing. Nu is voor de diktemeting van 40 hectare laanbomen een fte nodig. Automatisering brengt meten, merken en registreren terug tot 0,3 fte. Andere voordelen van automatisering zijn: directer inzicht in aantallen verkoopbare bomen en door het vastleggen van de locatie kunnen orders efficiënter worden klaargemaakt.

PPO Boomkwekerij constateert dat automatisering alleen perspectief biedt bij een driepuntsmeting, een vierpuntsmeting of meting van de volledige omtrek en beschrijft zes meetinnovaties:

  1. Omtrekmeting met digitale centimeterband; een prototype is nog in ontwikkeling en zou net zo nauwkeurig kunnen meten als de traditionele centimeterband.
  2. Elektronische Perimeter; deze driehoeksmeter is al 10 jaar geleden ontwikkeld en blijkt even nauwkeurig en 25% sneller te meten dan centimeterband.
  3. Driepuntsmeting met meetbrug; meet de radius (halve diameter) van een boom met een meetbrug en een meetblok. Meet 50% langzamer dan centimeterband, aan de nauwkeurigheid wordt nog gewerkt.
  4. Omtrekmeting met Epicom-meetlint; twee bekken brengen een meetlint om de boom aan en meet zo ook alle oneffenheden van de boom. Bestaande versie wordt verbeterd en kan ook bomen met tonkinstokken meten.
  5. Vierpuntsmeting met nieuw concept; een dubbele diameter wordt digitaal gemeten en opgeslagen waardoor complexere vormen te meten zijn dan een met een driepuntsmeting. Prototype moet nog worden ontwikkeld.
  6. Meting met laserscanner; de meting door minicamera’s en een laserlijn is snel en nauwkeurig, maar nog gevoelig voor storingen.

Het onderzoek automatische diktemeting wordt (financieel) ondersteund door LNV, Flowers & Food, Stichting Innovatie Platform Boomkwekerij, Landbouw Innovatie Noord-Brabant en twee particuliere bedrijven.

Lees hier complete artikel 'Automatische diktemeting komt in zicht', in De Boomkwekerij van 21 mei 2010.

Contact informatie: Ton Baltissen, PPO Boomkwekerij van Wageningen UR
Publicatiedatum: