Tholen - Bij Mostert & van de Weg BV in Nijkerkerveen zijn gespecialiseerd in het met CO2 behandelen van biologische goederen. "Sinds september 2013 beschikken wij over Skal-certificering en kan men bij ons terecht voor de natuurlijke CO2 drukbehandeling van biologische agrarische grondstoffen, zoals zaden en meel. Hiervoor hebben wij de beschikking over twee grote drukkamers", vertelt André Mostert, die het bedrijf in 2010 samen met zijn broer Johan overgenomen heeft van hun vader Klaas.


André en Johan Mostert.

Door middel van CO2 drukbehandeling worden insecten op een milieuvriendelijke manier bestreden. "Dergelijke grondstoffen worden veelal per schip vervoerd. Na twee/drie maanden op een schip zitten er vaak insecten in de zakken." Via vaste klant en streekgenoot DO-IT kwamen André en Johan met dit proces in aanraking. "DO-IT handelt in een groot aantal verschillende biologische grondstoffen. In het verleden brachten we voor hen ladingen naar Duitsland, zodat de producten daar onder CO2 hoge druk konden worden behandeld. In Duitsland kregen ze het op een gegeven moment te druk en werd er gevraagd of wij dit niet in Nederland konden gaan doen. Daarom besloten we hiermee aan de slag te gaan. Om exact te weten wat van ons gevraagd zou worden heb ik zelf een jaar bij DO-IT rondgelopen."


Boven: De twee drukkamers en de pallets met producten die nog behandeld moeten worden. Daaronder de twee laaddocks en rechts de drukmeter van één van de drukkamers.

Vorig jaar september is Mostert & van de Weg hier dus mee begonnen. André: "Hier ging vrij veel werk aan vooraf. Zo is de hal verbouwd en hebben we heftrucks en een pompwagen aangeschaft. En er zijn uiteraard twee enorme drukkamers geïnstalleerd in de hal om dit heel specialistische proces sindsdien in Nijkerkerveen te kunnen uitvoeren." Het is een groot succes, zo geeft André aan. "Er is zoveel aanbod. Het afgelopen jaar hebben we meer dan het dubbele dan het verwachte aantal pallets mogen behandelen. We merken dat er steeds meer markt voor deze behandeling komt."


Meel van Commandeursmolen klaar voor behandeling in één van de drukkamers.

De twee drukkamers bij Mostert & van de Weg hebben ieder een gebruikerslengte van 12 meter, met een maximale werkhoogte van 1,65 meter en een maximale breedte van 1,3 meter. De deur alleen al weegt 7,5 ton, de complete ketel 24 ton. "Hierin passen 12 blokpallets en er kunnen 15 europalletten van normale hoogte en breedte per drukkamer in één keer behandeld worden. Klanten kunnen overigens niet alleen voor de CO2 drukbehandeling bij ons terecht. Zo kunnen we pelletiseren en sealen. Ook kunnen we het transport verzorgen en de producten tijdelijk voor hen opslaan. En binnenkort hopen we een vergunning te krijgen om douanegoederen te ontvangen."


Op deze foto is goed te zien hoe hoog de drukkamers zijn.

André vindt het prettig om zaken te doen met bedrijven uit de biologische branche: "Het zijn correcte mensen en ik zie de bio-branche als een relatief kleine, betrouwbare wereld. De bedrijven zijn financieel gezond en de markt voor bio stijgt op een verantwoorde manier."

Voor meer informatie:

André Mostert
Handels- en Transportonderneming Mostert & van de Weg
Domstraat 60A
3864 PR Nijkerkerveen
033 2571459
a.mostert@mostertvdweg.nl
www.mostertvdweg.nl